Hrvatski radio

Radio Zadar

Vinoljupci i vinoznalci

18.03.2016.

14:09

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vinski tečaj Vinoljubac okupio je u Zadru zaljubljenike u vino. Bilo je ondje početnika, ali i iskusnih vinara i ugostitelja. Profesionalni kušači prenijeli su im svoje znanje o vrstama vina, ponašanju u restoranu, sljubljivanju hrane i vina te pravilnom kušanju.

Kušanje je tek treći korak. Odnos s vinom trebao bi započeti očima.

Prvo i osnovno je da pogledamo vizualno kakvo je vino, kakva je boja i bistroća, to je ono što okom gledamo, dalje ide miris. - kaže enolog Miodrag Hruškar.

Pa na kraju okus. A onda ukus - svatko za sebe odredit će koje mu je vino bolje i koje mu više odgovara uz određeno jelo.

Pravila postoje s tim da nikad ne treba biti rob pravila, ako nekome nešto više odgovara treba prepustiti toj osobi da odluči. - govori enolog Krešimir Hren.

No za savjet bi se uvijek trebali obratiti poznavatelju. Znaju to i iskusni vinari.

Kad nešto znate o vinu ću vam reć da sasvim ga drukčije doživljavate nego ako ništa ne znate o njemu i samo ga pijete, ima ljudi koji znaju a neće vam pokazati da znaju svak želi nešto čut o njemu da mu kažete. - kaže polaznik tečaja Šime Škaulj.

Zato ugostitelji, ali i mnogi drugi posežu za dodatnim enološkim zanjem.

To je jedna znanost i ja uvijek kažem da nemogu u jednoj godini pa ni osam naučiti sve o znanosti vinarstva vinogradarstva maslinarstva i uljarstva, to je permanentno cjeloživotno obrazovanje i treba kontinuirano ulagati. - objašnjava polaznica tečaja Maja Marinović.

Svako vino priča svoju priču, a kada ju znamo, potpuno ga drugačije doživljavamo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.