Hrvatski radio

Radio Zadar

Vir: ima djece, ima mladih, ima posla

05.02.2016.

16:51

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na otoku Viru povećava se broj djece. Depopulacija je zaustavljena, a pronatalitetne mjere urodile su plodom. Mlade obitelji pomaže općina od rođenja djeteta pa do studija, a virski stipendisti imaju osigurano i pripravničko mjesto u nekoj općinskoj tvrtki. Plaća im je 5 tisuća i 700 kuna neto.

 

Roditeljstvo se na otoku Viru nagrađuje. Potpore su izdašne, slaže se mama jednogodišnjeg Luke koji na računu već ima 7 i pol tisuća kuna, koliko iznosi jednokratna pomoć za prvorođeno dijete. Mama Matea Orlić : 

           „Neka stoji na računu, kao štednja za njega. Planirate li još djece? - Da, da"

Za svako sljedeće dijete iznos se povećava također za 7 i pol tisuća kuna, pa je Ivanka Biletić, majka petoro djece za Marka dobila  „Trideset i sedam i pol tisuća kuna. Sad ima besplatan vrtić. Djeca idu u školu i imaju besplatne udžbenike, a imaju i besplatni prijevoz".

Sa smiješkom dovode roditelji djecu u vrtić jer je besplatan. Skrbe se o njih sedamdeset i dvoje. Morali su zaposliti još jednu tetu, a planiraju i novi jaslički odjel. Ravnateljica Dječjeg vrtića Smješak Jagoda Radović : „Ako papirologija bude u redu na jesen bi trebala biti otvorena i jaslička skupina".

Tijesna postaje i područna škola. Ravnateljica OŠ Privlaka, Područne škole Vir :„Na predupisu za iduću školsku godinu prijavljeno je trideset i dvoje učenika, pa očekujemo da će ih ukupno biti 96".

A ima li posla za mlade na Viru?, pitali smo načelnika Kristijana Kapovića :

             „Tko želi raditi, može naći posao na otoku… Općina Vir ima jedan obiman program poticanja mladih obitelji…. Rijetke su općine koje su pokrenule taj projekt još prije 10 godina… Pratimo mlade od njihovog rođenja do zaposlenja".

Zbog svega toga, mlade obitelji iz drugih krajeva, dolaze se skrasiti na otok. Brzo nauče onu dalmatinsku pjesmu ….sve za sriću što triba je dite iz ljubavi, a i šoldi su dobrodošli.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.