Hrvatski radio

Radio Zadar

Vir kao primjer uspješne demografske obnove

15.05.2019.

08:22

Autor: HRT Radio Zadar

- foto: Dino Stanin/PIXSELL

- foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Demografska revitalizacija hrvatske bila je tema u emisiji Otvoreno, a Vir je istaknut kao primjer uspješne demografske obnove te provođenja socijalne i pronatalitetne politike .

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović gostovao je u emisiji Otvoreno odgovarajući na pitanje kako povećati natalitet i spriječiti daljnje demografsko propadanje Hrvatske?

Otok Vir je jedna od rijetkih sredina koja ne samo da nema takve probleme, već bilježi novu demografsku eksploziju i rast stanovništva od 57,7 posto u odnosu na posljednji popis 2011. godine. Štoviše, od 1991. kada su na Viru živjela svega 862 stanovnika, sadašnjih i trenutnih 4.780 čini najveći zabilježeni rast u Hrvatskoj unazad 30-ak godina od nevjerojatnih 454,4 posto!

- Nema tajne formule i nema formule preko noći. Posljednjih 15 godina provodimo pronatalitetne mjere, jer smo od 1960-ih godina do 1991. zabilježili pad od 30 posto stanovništva. Kako ne bi umrli i doživjeli sudbinu drugih otoka, kao jedinica lokalne samouprave, odnosno od kada smo postali Općina novim teritorijalnim ustrojem RH, donijeli smo političku odluku kako će nam demografska revitalizacija biti glavni cilj - kazao je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović u emisiji Otvoreno, objašnjavajući kako je upravo iz tih razloga Općina Vir svake godine deset posto proračunskih sredstva usmjerila u pronatalitetnu politiku. To je isto, dodao je načelnik Kapović, kao da Hrvatska od svojega godišnjeg proračuna od 140 milijardi kuna značajnih 14 milijardi odvaja za potrebe demografske obnove, a odvaja se trenutno oko 5 milijardi kuna.

- Moram također naglasiti kako se gospodarski razvoj previše vezuje uz ovaj problem. To zapravo ne pokazuju svjetske statistike, jer one govore upravo suprotno: najbolje demografske statistike su u najsiromašnijim zemljama, a ne u najbogatijima na svijetu - istaknuo je virski načelnik. Vir je 1990-ih svoju demografsku revitalizaciju crpio iz činjenice velikog biološkog bazena u susjednoj Bosni i Hercegovini otkud je zbog ratnih prilika na otok dolazio veći broj novih stanovnika, a taj je trend osnažen ulaskom Hrvatske u EU. No nisu to bili jedini razlozi dolaska novog stanovništva na otok, pa je načelnik Kapović govorio i o konkretnim mjerama demografske i socijalne politike koju provodi Općina Vir.

- Najveća mjera posljednjih 15 godina, izravno ili neizravno, bila je otvaranje novih 500 radnih mjesta uz dodatnih 500 sezonskih radnih mjesta. Druge su mjere samo nadogradnja te osnovne i najvažnije mjere. Tako imamo najveće rodiljne naknade u Hrvatskoj od 12.000 za prvo dijete, 24.000 za drugo, 48.000 za treće, 96.000 za četvrto i 192.000 za peto dijete, ili ukupno 372.000 kuna. Imamo također besplatni vrtić, besplatne knjige, stipendije i školarine za studente i školarce, a svima se po završetku školovanja pruža prilika za pripravničkim stažem unutar općinskog sustava i trgovačkih društava s plaćom od 5.700 kuna - upoznao je načelnik Kapović hrvatsku javnost s virskim mjerama tijekom posljednjih 15 godina. Na kraju je zaključio:

- Ovaj se demografski problem u Hrvatskoj neće riješiti preko noći, jer je posljednjih 170 godina ona emigrantska zemlja. Nama trebaju ljudi, odnosno moramo postati imigrantska zemlja u koju će dolaziti novi ljudi, radnici i njihove obitelji. Hrvatska svima mora postati atraktivna zemlja za život i rad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.