Hrvatski radio

Radio Zadar

Vir se predstavio na Alpe-Adria međunarodnom sajmu u Ljubljani

02.02.2020.

08:13

Autor: HRT Radio Zadar / K. Škrbić

foto:pr

foto:pr

Foto: - / -

Vir se predstavio na Alpe-Adria međunarodnom sajmu za turizam, gastronomiju i kamping u Ljubljani. Prošle godine Slovenci su na Viru ostvarili gotovo 300.000 noćenja.

Izložbeni centar međunarodnog sajma Alpe-Adria u Ljubljani bio je od srijede do subote u znaku turizma, gastronomije i kampinga, a na ovom četverodnevnom eventu sudjelovali su, kao i svake godine, virski turistički djelatnici. Direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić i voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina uz virski su štand dostojno predstavljali otok.

- Slovenci jako dobro poznaju Vir jer su naši prvi gosti po turističkim noćenjima, a ujedno su i vlasnici brojnih obiteljskih kuća na otoku - kaže direktor Liverić, napominjući kako su Virane na Alpe-Adria sajmu posjetili direktorica ljubljanskog predstavništva Hrvatske turističke zajednice Metka Bradetić i bivši HTZ-ov direktor za Sloveniju Goran Blažić.

- Upoznali smo ih s našim osnovnim marketinškim aktivnostima. Oboje su inače prijatelji otoka, a s njima surađujemo duži niz godina. Gospodin Blažić ima marketinšku tvrtku koja nam pruža ruku pomoći u prezentaciji otoka, dok je direktorica Bradetić stalna podrška otoku Viru u svim našim medijskim i marketinškim aktivnostima na području cijele Slovenije - dodaje Liverić. Tijekom Alpe-Adria sajma održane su brojne radionice i okrugli stolovi u kojima su sudjelovali predstavnici Svjetske trgovinske organizacije (World Trade Organization), slovenskog Ministarstva gospodarstva i turistički novinari, analizirajući najaktualnije teme iz oblasti gastronomije, prostornog planiranja, kampinga i turizma.

Ovogodišnji 31. Alpe-Adria turistički sajam tematski je još posvećen aktivnom turizmu u prirodnom okruženju, odnosno kampingu i gostima koji na destinaciju dolaze s kamperima. Ljubljanski Exhibition and Convention centar ugostio je na ovogodišnjem Alpe-Adria sajmu rekordan broj posjetitelja, agencija i turoperatora, što je bila dobra prilika da se još jednom potvrdi vrhunski status koji otok uživa kod sjevernih susjeda.

- Slobodno možemo kazati kako su Slovenci naši najznačajniji gosti na Viru, ali ne samo zbog rekordnih noćenja ili činjenice kako posjeduju kuće za odmor. Sa Slovencima osjećamo bliskost i posebno prijateljstvo, što ih izdvaja ne samo kao naše najdraže goste na otoku, već i kao domaće ljude. Mnogi od njih trajno se nakon umirovljenja sele na Viru - ukazuje voditelj Čulina na činjenicu kako su gosti iz Slovenije tijekom 2019. godine ostvarili rekordne brojke. Slovenci su tako uvjerljivi broj jedan po noćenjima (298.692) s rastom od 6,35 posto, dok su drugi po turističkim dolascima (18.355) s nešto manjim rastom od 0,32 posto. No prosjek noćenja na otoku zato je izniman: Slovenci u prosjeku ostvaruju 16,3 noćenja, što je drugi najbolji rezultat nakon domaćih gostiju.

Vrhunske prošlogodišnje brojke, za koje se očekuje kako će ove godine biti nadmašene i zaokružene na najmanje 300.000 noćenja i 20.000 dolazaka Slovenaca, već su se polako počele ostvarivati s prvim statističkim pokazateljima za siječanj. Tako je od početka godine na Viru ostvareno čak 48 posto više dolazaka nego tijekom prošlogodišnjeg siječnja, dok je istovremeno za isti period zabilježeno 13 posto više noćenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.