Hrvatski radio

Radio Zadar

Virani u Brnu na međunarodnom sajmu turizma i plovila

17.01.2020.

06:25

Autor: rzd

Virani u Brnu na međunarodnom sajmu turizma i plovila

Virani u Brnu na međunarodnom sajmu turizma i plovila

Foto: - / -

Da Česi vole Jadran potvrđeno je i na ovogodišnjoj turističkoj smotri u Brnu gdje se uspješno sa svojom turističkom ponudom predstavio turizam otoka Vira.Češka je ukupno peto emitivno tržište za virski turizam – iza Slovenije, Njemačke, Mađarske i Slovačke.

Česi su protekle turističke godine, uz Slovake i Talijane, bili najuspješnija nacija po rastu turističkih dolazaka na otok Vir s utabanim petim mjestom među deset najboljih virskih emitivnih tržišta. Tako je tradicionalni boravak u siječnju na prezentaciji otoka na turističkom sajmu u Brnu, bio dodatni motiv virskim turističkim djelatnicima, pa su voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina i predstavnik virske Turističke zajednice Srđan Liverić brojnim postojećim poslovnim kontaktima pridodali nove.

- Ruku pomoći pružili su nam predstavnici grada prijatelja Oslavanyja, koji nam kao i uvijek pomažu pri pronalaženju novih partnera. Češki su turisti na Viru već premašili godišnjih 10.000 dolazaka, a ove godine očekujemo kako će konačno ostvariti 100.000 noćenja. Interes postoji, Česi jednostavno vole Jadran i Vir - kaže voditelj Čulina prenoseći aktivnosti s turističkog sajma Regiontour u Brnu (16.- 19. siječnja). Kako je riječ o međunarodnom sajmu turizma i putovanja u kojemu uživa približno 35 tisuća posjetitelja uz sudjelovanje oko tisuću kompanija i izlagača iz industrije turizma sa svih kontinenata, štand Vir turizma posjetili su veleposlanica Ljiljana Pancirov, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Češkoj i Slovačkoj Dubravko Miholić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, tajnik Grada Oslavanyja Miloš Černý, predsjednica češke i slovačke Udruge Oko Jadrana Monika Sunara te počasni konzul Ivo Nešpor, koji je za Virane organizirao prijem u Konzulatu Republike Hrvatske u Brnu.

Posljednje dvije godine češki su turisti napravili značajan iskorak prema najvažnijim virskim emitivnim tržištima, jer su od 73.406 noćenja iz 2017. godine brojku noćenja povećali na prošlogodišnjih 93.437 (dvogodišnji rast od 27,3 posto), a isto je i s dolascima koji su prije dvije godine iznosili 8.380, dok je brojka iz 2019. bila 10.430 (rast 19,6 posto). Dvoznamenkasti rast zabilježen je i u komercijalnom smještaju čeških turista, koji u ukupnom turističkom prometu svih gostiju iz Češke čini 85,7 posto dolazaka i 76,2 posto noćenja. Češka je ukupno peto emitivno tržište za virski turizam – iza Slovenije, Njemačke, Mađarske i Slovačke – no s obzirom na iskazani interes koji vlada za otokom te trend povećanja dolazaka i noćenja, očekuje se kako će u 2020. godini Česi napokon premašiti 100 tisuća noćenja.

Predstavljanju otoka Vira, pored uglednika, uzvanika i prijatelja otoka, prisustvovali su i brojni predstavnici turizma i čeških medija, kao i turistička delegacija otoka Paga. Regiontour u Brnu najveća je češka prezentacija turističke industrije i ključni projekt potpore domaćem i ponudi inozemnog turizma u Češkoj, a njegov GO Fair sajmeni segment fokusiran je na turizam drugih zemalja. Uz češke turističke agencije, na sajmu u Brnu sudjelovali su mnogobrojni drugi pružatelji turističkih usluga u popularnim inozemnim destinacijama i inozemnim turističkim centrima, među kojima je bio otok Vir.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.