Hrvatski radio

Radio Zadar

Virani u Rimu

16.11.2019.

08:33

Autor: HRT Radio Zadar / K.Škrbić

Voditelj Čulina (lijevo), veleposlanik Mesić, direktorica Vukelić, direktor Liverić i direktorica Perić

Voditelj Čulina (lijevo), veleposlanik Mesić, direktorica Vukelić, direktor Liverić i direktorica Perić

Foto: - / -

Predstavnici virskog turizma boravili su u Rimu na Sell Croatia radionici Hrvatske turističke zajednice. Podršku hrvatskom predstavljanju u Italiji pružili su veleposlanik u Talijanskoj Republici Jasen Mesić i direktorica Ureda HTZ-a u Milanu Viviana Vukelić.

Prvi put na Apeninskom poluotoku radionica Sell Croatia Hrvatske turističke zajednice održana je u Rimu, pa su nakon Milana i prošlogodišnjeg sudjelovanja na radionici u Torinu, predstavnici destinacijske kompanije Vir turizam boravili u talijanskoj metropoli. Direktorica Vir turizma Kristina Perić, direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić, voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina i članica Turističkog vijeća Nikolina Vučetić, boravak u Italiji iskoristili su za traženje novih talijanskih partnera.

- Pronašli smo nove partnere i turističke agencije, što je posebno važno jer u ovom dijelu Italije nismo dosad bili prisutni. Sjeverni dio obrađivali smo posljednje dvije godine, uz ranije kontinuirano sudjelovanje na milanskom BIT turističkom sajmu, a to se pokazalo prilično uspješno - prenosi voditelj Čulina aktivnosti virskih turističkih djelatnika. Talijani su tako posljednje dvije godine rastuće turističko tržište za Vir, što najbolje ilustriraju ovogodišnje brojke dolazaka i noćenja te činjenica da su u dolascima, nakon dugo vremena, ušli u top 10 virskih emitivnih tržišta. Do kraja listopada Talijani su s identičnih 7,8 posto rasta u dolascima i noćenjima među tržištima s najvećim rastom, pa jedino Slovaci imaju veći rast u dolascima, a Slovaci i Hrvati u noćenjima. U kategoriji komercijalnog smještaja u obje kategorije praćenja turističkog prometa, Talijani su zasad na devetom mjestu.

- Talijanski gosti spadaju među one koji vole potrošiti koju kunu više od plana, a također su i naši tradicionalni turisti čijem se povratku na hrvatski Jadran iznimno radujemo. Njihova reakcija na ponudu otoka Vira bila je odlična, pa s veseljem očekujemo kako će se trend rasta dolazaka i noćenja nastaviti - kaže direktor Liverić. Veliki povratak Talijana na istočnojadransku obalu nije samo dobra vijest za Vir ili zadarsku regiju, već općenito za hrvatski turizam, pa su na radionici Sell Croatia „vjetar u leđa“ hrvatskom predstavljanju i poslovnoj komunikaciji dali veleposlanik u Talijanskoj Republici Jasen Mesić i direktorica Ureda HTZ-a u Milanu Viviana Vukelić. HTZ organizirana radionice Sell Croatia kako bi na jednom mjestu okupio sve zainteresirane turističke igrače iz pojedine regije, radi izravnog dogovaranja suradnje. Prošle je godine na taj način uspostavljena suradnja s talijanskim agencijama Saxton viaggi e turismo, Viceversa viaggi online, Last minute tour Moncalieri i brojnim drugima, a isti je posao ranije odrađen u Londonu na turističkom sajmu World Travel Market, kao i na radionicama u Pragu i Budimpešti. Uz sudjelovanje brojnih turističkih novinara i blogera, predstavnika krovnih turističkih organizacija i udruga te predstavnika zračnih luka i avioprijevoznika, važan segment cijele dosadašnje priče bila su gostovanja britanskih, mađarskih, čeških i talijanskih putničkih agencija i velikih turoperatora, poput svjetski poznatih kompanija TUI, Caractere ili Jet2.com.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.