Hrvatski radio

Radio Zadar

Virtualna stvarnost u zadarskoj Tehničkoj školi

13.12.2016.

08:32

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Učenici zadarske Tehničke škole jedini su u Dalmaciji imali priliku isprobati nove tehnologije. Uz pomoć virtualne stvarnosti otisnuli su se u svijet, a kako im se sviđa i hoće li to biti dio nastave, provjerila je i naša ekipa.

Oprema za iskustvo virutalne stvarnosit izgleda jednostavno, no u našoj zemlji je vrlo rijetka. Nemaju svi učenici priliku iskusiti nešto novo.

Duško Bašić, promotor: To su joystici koji nam pomažu kod upravljanja u virtualnom svijetu, te svaka tipka ima svoju nekakvu funkciju.

Učenici su oduševljeni, školski sat, čini se nikad nije bio ovako zabavan.

Josip Gušić, učenik: Kako ti se čini?
Veliko je?
Što vidiš
Cijeli svijet.

Za cijeli set treba izdvojiti dvadesetak tisuća kuna, a u Kanadi se već koristi kao nastavno pomagalo.

Mate Pinčić, učenik: Nisam ovo nikad vidio.
Kako izgleda?
Dobro. U kojem se gradu nalaziš? Rio de Janeiro.

A sve se događa u Zadru u najobičnijoj učionici.

Denis Prusac, ravnatelj Tehničke škole: Ovo je sat mehatronike predstavljamo virtualnu stvarnost, to je najnoviji softver, i nigdje se ne primjenjuje. Mi smo subjekt, a u prostoru imamo objekt s kojim možemo puno napraviti.

Ovo je bila proba, tek kroz nekoliko godina, ovakvi satovi mogli bi postati - stvarni..

Duško Bašić, promotor: Htjeli smo akciju jer je ovo malo i nikako zastupljeno u Hrvatskoj. Ovo su tek počeci tehnologije, i pokazuje dimenzije stvarnosti i dokazujemo da je samo mašta granica.

Prvi, probni sat je odrađen, besprijekorno, na zadovoljstvo i učenika i nastavnika. Treba samo pričekati da netko prepozna koliko je bitno ulagati u budućnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.