Hrvatski radio

Radio Zadar

Više od 100.000 dokumenata o povijesti Jadrana

27.02.2018.

13:30

Autor: S. Dražić

Više od 100.000 dokumenata o povijesti Jadrana

Više od 100.000 dokumenata o povijesti Jadrana

Foto: - / -

U Zadru je predstavljena knjiga Hrvatski pomorski regesti, autora Nikole Čolaka. Riječ je o trećem svesku opsežne edicije u kojoj su objedinjeni ispisi iz arhiva, koje je tijekom cijelog života, u venecijanskim arhivima prikupljao ovaj istaknuti hrvatski povjesničar i arhivist.


Treći svezak Pomorskih regesta sadrži 4000 novih dokumenata koji govore o našim pomorcima, brodovima, mornarima tijekom 18. St. 
Urednica knjige Zrinka Podhraški Čizmek, unuka prof. Nikole Čolaka nastavila je rad svoga djeda koji je u svojim istraživanjima krenuo upravo iz Zadra gdje je živio 11 godina, a potom je u političkom izgnanstvu 30 punih godina posvetio istraživanju hrvatske flote 18. stoljeća. Prošao je sve arhive od Trsta, Venecije, Ancone do Baria istražujući svaki spomen o našim pomorcima. 
Predstavljanje 3. sveska Pomorskih regesta organizirano je zahvaljujući Hrvatskom državnom arhivu u Zadru, Odjelu za povijest zadarskog Sveučilišta te Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.