Hrvatski radio

Radio Zadar

Više od 300 građana odgovorilo na anketu o tome kakvu Vruljicu žele

28.04.2019.

09:18

Autor: Toni Pajkin/ Iva Rogić

Više od 300 građana odgovorilo na anketu o tome kakvu Vruljicu žele

Više od 300 građana odgovorilo na anketu o tome kakvu Vruljicu žele

Foto: - / -

Anketu pod nazivom „Park naš svagdašnji: Kakvu Vruljicu bi ti?“ koja je dostupna u Gradskoj knjižnici i uredu Udruge Eko - Zadar, te na internetskoj poveznici ispunilo je do sada 327 građana i dalo svoje viđenje gradskog područja Vruljice.

Prema dosadašnjim iskustvima, očekuje se da će do 7. svibnja, oko tisuću građana odgovoriti na 10 anketnih pitanja o tome kako oni vide Park Vruljicu čime će dati svoj prilog za javnu tribinu 14. svibnja, ali i smjernice arhitektima i drugim interdisciplinarnim timovima koji će sudjelovati na arhitektonskoj radionici "Gradionica" u raspravi kako osmisliti i sadržajno poboljšati park Vruljicu. 

Nives Rogoznica iz Udruge Eko - Zadar, navodi kako je ovo je treća godina za redom da udruga „Eko-Zadar“ surađuje s Društvom arhitekata i Gradom Zadrom u pripremi ove arhitektonske radionicu. U protekle dvije godine u fokusu su bili prostori bivše vojarne Stjepana Radića i naselje Bili Brig. 

Anketa je dostupna online, te u Gradskoj knjižnici Zadar i uredu udruge. Zaprimljeni odgovori bit će podloga za razgovor na javnoj tribini svibnju, ali i podloga arhitektima i drugim članovima/cama interdisciplinarnih timova koji će sudjelovati na arhitektonskoj radionici „Gradionica“.

U anketi koja je online dostupna putem mrežne stranice udruge ekozadar.hr ili izravno na poveznici https://forms.gle/2s3jYqCRTKk7tnW18 građani se, odgovarajući na 10 pitanja, mogu izjasniti o učestalosti i razlozima boravka u parku Vruljica i zadovoljstvu sadržajima ovog parka, mogu iznijeti prijedloge za poboljšanje tih sadržaja, te izraziti svoje generalne stavove po pitanju provođenja slobodnog vremena u parkovima.

Iz udruge napominju kako je anketu moguće popuniti i putem glasačkih listića koji su zajedno s kutijama za prikupljanje tih listića postavljeni u Gradskoj knjižnici Zadar, te u prostorijama udruge.

Odgovori na anketna pitanja prikupljat će se do 7. svibnja 2019. Zaprimljeni odgovori bit će analizirani i predstavljeni javnosti, te će biti podloga za razgovor na javnoj tribini koja će se održati u Gradskoj knjižnici Zadar 14. svibnja 2019. u 18 sati.

Također će biti dostavljeni Društvu arhitekata Zadra kako bi poslužili kao podloga arhitektima i drugim članovima/cama interdisciplinarnih timova koji će sudjelovati na arhitektonskoj radionici „Gradionica“ od 24. do 26. svibnja 2019.

"Ovo je zanimljiv prostor s obzirom da se sastoji od uređenog i neuređenog dijela, te da se na njegovim rubovima nalaze dječji vrtić, ugostiteljski objekti, stambene zgrade i obiteljske kuće, a ujedno je i pješačka kratica na potezu između Marine i tzv. zgrada Solidarnosti, odnosno Puta Petrića i drugih sjevernijih dijelova grada. Smatramo ga zanimljivim i s aspekta dinamike korištenja, a anketom želimo saznati na koje sve načine ga građani i građanke danas koriste, te kako bi željeli u budućnosti koristiti ovaj park i kakvi bi im sadržaji to omogućili," rekla je Nives Rogoznica iz udruge „Eko-Zadar“.

 

Anketa i javna tribina dio su projekta „Zelena transformacija - građanska participacija“ vrijednog 8.000 kuna, a koji je financiran temeljem Javnog poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2019. godinu na poziciji Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade.

 

-Projektom „Zelena transformacija - građanska participacija“ udruga „Eko-Zadar“, među ostalim, želi poticati direktno sudjelovanje građana i građanki u osmišljavanju i odlučivanju o zelenim površinama grada Zadra te omogućiti razmjenu iskustava i dobrih praksi u ozelenjavanju urbanog prostora. Stoga će se u lipnju, najavila je Rogoznica, u sklopu istog projekta održati i okrugli stol i radionica „Jestivi gradovi - kako ih zagovarati“, a sudionica okruglog stola i voditeljica radionice bit će Gordana Dragičević iz Inicijative Parkticipacija.

Nives Rogoznica iz Udruge Eko - Zadar

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.