Hrvatski radio

Radio Zadar

Više od 5 tisuća vojnika u združenoj vježbi svih postrojbi

13.10.2018.

08:33

Autor: HRT - Centar Zadar

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Danas počinje združena vježba svih postrojba Hrvatske vojske koja će trajati do ponedjeljka.U njoj sudjeluje više od 5 tisuća vojnika i dio pričuvnoga sastava. Vježba počinje u vojarni u Udbini, a najavljen je dolazak predsjednice države i ministra obrane.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov nazočit će  danas u vojarni „Josip Jović“ u Udbini početku vježbe Velebit 18 – združena snaga.

Vježba Velebit 18 – združena snaga je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske koja će se provesti od 13. do 15. listopada  na više lokacija u  Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

To je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.

Početak vježbe je u vojarni "Josip Jović" u Udbini, gdje je smješteno Zapovjedništvo vježbe – operacije Združena snaga, kao i ekspedicijski kamp Zapovjedništva za potporu.

U Udbini će se demonstrirati sposobnosti Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje te će se organizirati obilazak Zapovjedništva združenih snaga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.