Hrvatski radio

Radio Zadar

Više od milijun radnih mjesta

26.06.2013.

14:19

Autor: Zrinka Grancarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U bazi europske mreže zavoda za zapošljavanje 30 tisuća poslodavaca oglasilo natječaje za više od milijun radnih mjesta - ona su od prvog srpnja dostupna i hrvatskim građanima

Više od milijun radnih mjesta trenutačno se nudi u bazi europske mreže zavoda za zapošljavanje. Ta radna mjesta nude se i građanima Hrvatske od 1. srpnja. Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji velika je kao i u Hrvatskoj, prema podacima Ministarstva rada posao u zemljama Europske unije trenutačno traži oko 26 milijuna ljudi. Oko 30 tisuća poslodavaca oglasilo je natječaj za više od milijun radnih mjesta, traži se mahom visoko obrazovani kadar, kazala nam je Sanja Major iz ministarstva rada.

Šest zemalja članica Europske unije zasad je donijelo odluku da u prijelaznom razdoblju od dvije godine neće primati radnike iz Hrvatske: Nizozemska, Velika Britanija, Njemačka, Austrija, Slovenija i Belgija. Također šest zemalja je otvorilo službeno svoje tržište za nas: Danska, Švedska, Finska, Irska, Bugarska i Češka. Neslužbeno je još osam zemalja najavilo da će napraviti isto. Svima koji se odluče okušati sreću na tržištu rada Europske unije od 1. srpnja na usluzi će biti educirani euro savjetnici.

Garancija za mlade također je projekt s kojim se kreće od 1. srpnja.U ministarstvu rada očekuju da će se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju smanjiti stopa nezaposlenosti, te smatraju da neće biti velikog priljeva stranih radnika kod nas. Podaci Europske komisije kažu da stopa mobilnosti radnika iznosi samo tri posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.