Hrvatski radio

Radio Zadar

Visina štete od poplava neće se znati do kraja studenog

10.10.2017.

18:47

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nije realno očekivati da će se konačne nepotvrđene visine prijavljenih šteta od poplave znati prije kraja studenog 2017. godine, priopćili su iz Zadarske županije. Još se obrađuju podaci koje su dostavili gradovi i općine.

Na naš upit o procjenama šteta od poplave 11.rujna u pojedinim gradovima i općinama te proceduri koja slijedi dobili smo sljedeći odgovor :

Jedinice lokalne samouprave dostavile su u roku od 8 dana od dana proglašenja elementarne nepogode Županijskom povjerenstvu ''prvo priopćenje'' o nastaloj šteti, no podaci iz tog priopćenja su nepotpuni i općeniti. 

Rok za prijavu šteta od poplava istekao je 8. dana od dana proglašenja elementarne nepogode (03.10.2017 Općina Galovac i Posedarje te 30.09.2017. Gradovi Zadar i Nin, te Općina Preko, Sv.Filip i Jakov, Poličnik, Kukljica, Ražanac, Pakoštane, Bibinje, Sukošan, Zemunik Donji, Pašman, Starigrad, Sali, Vrsi , Kali i Privlaka). Naime, štete koje su zaprimljene u zakonskom roku od 8 dana od kada je župan proglasio elementarnu nepogodu, obrađuje gradsko/općinsko povjerenstvo koje će ih zatim dostaviti županijskom povjerenstvu kao konačnu procjenu štete, i to u roku od pedeset dana od proglašenja elementarne nepogode.

Govori se o procijenjenoj šteti, ali ne o potvrđenoj šteti, jer državno povjerenstvo daje konačnu potvrdu o visini i obimu nastale štete i to tek nakon što županijsko povjerenstvo zaključi prijave za sve gradove i općine (u roku od 60 dana od dana proglašenja elementarne nepogode, a nakon što štetu zaključe općinska i gradska povjerenstva.
Nije realno očekivati da će se konačne nepotvrđene visine prijavljenih šteta od poplave znati prije kraja studenog 2017. godine, stoga je iznosi koji se povremeno objavljuju su tek privremeni i nepotpuni.
U tom, odnosno krajem studenog će se znati visina prijavljenih šteta koje neće uključivati štete koje se nisu evidentirale kroz online sustav APIS jer mnoge pravne osobe kojima je imovina bila osigurana kod osiguravajućih kuća, štetu u sustav nisu niti prijavljivale.

Nakon pregleda zgrada Opće bolnice Zadar i Poliklinike sudski vještaci različitih struka podnijet će zajedničko izvješće o nastalim štetama te se očekuje tijekom ovog tjedna utvrđenje novčanog iznosa te štete.
Zadarska županija, kao osnivač Opće bolnice Zadar, nada se da će Vlada RH pomoći u saniranju štete kako bi se zgrada Poliklinike što prije stavila u funkciju, a sve na dobrobit naših žitelja kojima će zdravstvena skrb biti na još većem nivou.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.