Hrvatski radio

Radio Zadar

Višnja maraska dobila zaštitu izvornosti

18.07.2013.

14:40

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Višnja maraska najbolje uspijeva na području od Zadra do Brela i tako dobre rezultate ne postiže više nigdje u svijetu. Ta činjenica konačno je dobila i svojevrsnu potvrdu na papiru - zaštitu izvornosti.

Višnja maraska dobila je dugo željenu zaštitu izvornosti. Ministarstvo poljoprivrede izdalo je rješenje o zaštiti izvornosti ploda dalmatinske višnje maraske na državnoj razini. Time je  završen dio višegodišnjega posla koji je udruga Maraška pokrenula s ciljem zaštite autohtone višnje maraske koja najbolja svojstva postiže na našem području od Zadra do Makarske ili, neki će reći, od Nina do Skradina: 

          Bilo je u prošlosti pokušaja sadnje višnje maraske i na drugim područjima, i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Ona čak tamo i uspijeva primjerice u Italiji, u Crnoj gori, u BiH, međutim ipak ne daje svojstva kao na našem području. Njezina posebnost je ipak ovaj kraj ovdje. - ističe predsjednik udruge "Maraška" Josip Ražov. 

Brojne su posebnosti male višnje maraske. Izdvajamo tri najvažnije. 

           Vrlo visoka količina suhe tvari, to je jedna stvar, druga stvar je jedna posebnost arome i okusa koju ona daje u finalnim proizvodima i treća stvar je sastav i količina blagotvornih spojeva tako da po nekim istraživanjima maraska bi se mogla svrstati u kategoriju super-voća , dakle osobito vrijednog voća na svjetskoj razini koja imaju visoke i prehrambene i medicinske vrijednosti. 

Nakon zaštite izvornosti na državnoj razini ide se u postupak zaštite na europskoj razini - najavljuju iz Udruge Maraška. 

         Kad bismo dobili i zaštitu oznake izvornosti na europskoj razini onda to daje potpuno, recimo to tako, odriješene ruke u plasmanu toga proizvoda i deklariranju kao čistog hrvatskog proizvoda, autohtonog. 

Zaštićeni proizvodi, certificirani proizvodi, proizvodi s potpisom imaju veću šansu na europskom tržištu, ukoliko se pravodobno i na odgovarajući način pripreme za tržište. 

         Sada je na svakom proizvođaču koji proizvodi neki proizvod od višnje maraske da sam krene u certifikaciju toga. Jedno je oznaka izvornosti, a drugo certifikacija koja se radi s nekom od ovlaštenih tvrtki i kontrolnih tijela. 

Zaštitom izvornosti napravljen je značajan pomak za budućnost višnje maraske na našim prostorima u nastavku treba udružiti snage šire društvene zajednice. Iskoristiti sve potencijale, posebice putove koje imamo kroz turizam kako bismo stvorili brend regije maraške, grad Zadar marketinški dobro promovirali kao grad maraške a vrijednosti koje imamo što bolje iskoristili na zadovoljstvo svih - zaključuje Josip Ražov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.