Hrvatski radio

Radio Zadar

Vjernici iskazali štovanje relikvijama svetog Donata

26.02.2019.

11:33

Autor: HRT-Radio Zadar

foto:V.Šetka

foto:V.Šetka

Foto: - / -

Jučerašnji blagdan svetog Donata, zaštitnika grada Zadra proslavljen je svetom misom u katedrali svete Stošije na kojoj su vjernici iskazali štovanje nedavno pronađenim relikvijama svetog Donata.

Kao što smo jučer javljali  prošloga tjedna pronađene su svečeve kosti i  sinoć su bile izložene na misnom slavlju u zadarskoj prvostolnici.

 Nema sumnje kako je riječ upravo o kostima ovoga sveca, zadarskog biskupa i diplomata s kraja 8. i početka 9. stoljeća, potvrdio nam je katedralni župnik don Josip Radoica Pinčić:

   Pronašli smo relikvijar između  ostalih relikvijara koji su pohranjeni u Zadarskoj nadbiskupiji. Smatralo se  da u tom relikvijaru nema ništa, međutim otvorili smo ga i pronašli kosti svetog Donata. To je bilo prošli tjedan, rekao je za program Radio Zadra župnik Svete Stošije.

   Nismo otvarali relikvijar. Jedino smo otvorili vratašca koja su na površini relikvijara. Druga su vratašca staklena. Njih nismo dirali to pripada nadbiskupu. Njemu je poslana obavijest jer je  ovih dana u Rimu, pa kada dođe on će to pogledati. Unutra se, dakle, nalaze kosti sv Donata, nema što drugo biti. Unutra se vidi  i jedan  smotuljak, zapis u kojem sve piše.

 

foto:V.Šetka

foto:V.Šetka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.