Hrvatski radio

Radio Zadar

Vještak Čop: Na helikopteru nije bilo oštećenja

28.03.2013.

13:04

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju. Miljenko Čop, stalni sudski vještak, koji je vještačio helikopter kojim su vatrogasci prevoženi na Kornat, rekao je kako na letjelici nije bilo oštećenja koja bi dovela do curenja goriva, niti je bilo popravaka na sustavima opskrbe helikoptera kerozinom. Svjedočila je i dr. Sanja Ercegovic-Razić, koja je vještačila vatrogasnu odjeću.

Miljenko Čop, stalni sudski vještak, koji je vještačio helikopter kojim su vatrogasci prevoženi na Kornat, rekao je kako na letjelici nije bilo oštećenja koja bi dovela do curenja goriva, niti je bilo popravaka na sustavima opskrbe helikoptera kerozinom. - U knjižici helikoptera upisano je jedino oštećenje ventila na kotaču, što je isti dan i popravljeno, rekao je vještak. Dodao je kako piloti ne bi iz kabine mogli vidjeti curenje goriva, ali da bi to primijetili na instrumentima i po mirisu kerozina.

Svjedočila je i dr. Sanja Ercegovic-Razić, koja je vještačila vatrogasnu odjeću. Potvrdila je kako su hlače i jakne bile vatrootporne, dodavši da nije vještačila odjeću koju su nosili stradali vatrogasci na dan tragedije. - Dostavili su mi rabljenu odjeću iz skladišta JVP Šibenik, rekla je vještakinja.

Pred sudskim vijećem svjedočio je i inženjer Branko Šimara, član stručne skupine, koja se bavila uzrocima požara i zapovijedanjem akcije gašenja požara.

Vještak, Branko Šimara, svjedok Slavičine obrane smatra da je zbog tragedije na Kornatu trebalo podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih koji nisu poduzeli preventivne mjere u NP Kornati, te zbog neodržavanja letjelica u MORH-u. Dodao je kako su mu neslužbeno u MUP-u rekli da je DORH zabranio podnošenje prijava koje bi mogle ići u prilog Slavici.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.