Hrvatski radio

Radio Zadar

Vježbanjem protiv osteoporoze

10.04.2013.

10:32

Autor: sd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu Županijskih dana, zadarska Udruga za osteoporozu, jutros je na Narodnom trgu priredila info štand na kojem su članice Udruge zaineteresirane informirale o osteoporozi.

Osteoporoza je bolest koja uzrokuje smanjenje koštane mase zbog čega kosti postaju tanke i sklone prijelomima.

Osteporoza pogađa gotovo polovicu svih žena starijih od 50 godina i 90 posto žena starijih od 75 godina, te skoro 30 posto muškaraca nakon pedesete godine života. Jedan je od glavnih uzroka invaliditeta kod starijih ljudi i stoga predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Od ove bolesti koja uzrokuje smanjenje koštane mase zbog čega kosti postaju tanke i sklone prijelomima,u Hrvatskoj boluje oko 250 tisuća ljudi.

Redovito vježbanje je najbolji način za prevenciju ili ublažavanje posljedica osteoporoze - istaknula je predsjednica zadarske Udruga za osteoporozu, Žana Mišević.

"Na žalost vrlo malo se radi na prevenciji. Tek se posljednjih godina shvatilo kao ozbiljna prijetnja i zdravastvu i puku. Najbolje bi bilo za žene kada uđu u menopauzu neka se jave svome liječniku i naprave prve snimke rendgena i denzitometrije." - dodala je Mišević.

Ako želite više saznati o osteoporozi ili se pridružiti Udruzi dođite iduće srijede na Narodni trg ili im se pridružite u vježbi na Morskim orguljama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.