Hrvatski radio

Radio Zadar

Vlačine: amarene 10 posto više

17.07.2015.

09:49

Autor: A. Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završila je berba na najvećim nasadima višnje maraske u ovom dijelu Europe. Na zemuničkim Vlačinama, gdje zadarska Maraska ima 95 tisuća stabala, ubrano je deset posto više plodova nego prošle godine, kada su velike kiše gotovo uništile cijeli urod. U Maraski, koja je ove godine ostavila na cjedilu tradicionalne kooperante u zadarskom zaleđu, tvrde da je dobra berba bila jedini razlog zbog kojega su mali proizvođači morali potražiti novo tržište.

Na zemuničkim Vlačinama na 215 hektara beru se posljednji plodovi višnje maraske. Šest strojeva i šezdesetak berača već šesnaest dana od ranoga jutra do večeri radi bez prestanka. Kombajnu treba samo nekoliko sekundi da obere jedno stablo. Ono što se nekad radilo satima, danas se odrađuje za tren oka, kaže Marin Vrlika, voditelj berbe na nasadima Maraske...
           Ova godina se očekuje da će biti urod dosta veći, znači ako smo lani imali oko 750 000 kg, ove godine će biti oko 900 000 kila, tako da je za razliku od lanjske godine dosta dobro. 

Mnogo više plodova ubrali su i tradicionalni kooperanti u zadarskom zaleđu, od kojih Maraska ove godine, prvi put otkako postoji, nije otkupila plodove. Predsjednik uprave Maraske Stipe Bevanda...

           Mi smo komunicirali na vrijeme sa predstavnicima, s ljudima koji predstavljaju otkupljivače i prije nekih par mjeseci mi smo najavili da nećemo ići u otkup zbog očekivanja ovakvog uroda.

Što će biti u budućnosti i je li ovom odlukom Uprava Maraske zapravo dala do znanja da više ne računa na kooperante ni u idućim berbama?

           Teško je to predvidjeti s obzirom na potrošnju. Mi imao amarenu koja je izuzetno kvalitetna , ove godine je ponijela suhu tvar od 35 posto što je rekordno , ali prepoznatljivost samog brenda amarene još uvijek nije globalna. 

Jednostavnije rečeno, Maraska ide dalje, a kooperanti će se morati okrenuti sami sebi jer od otkupa kakav je postojao prije neće biti sreće.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.