Hrvatski radio

Radio Zadar

VLADA: Raspisani lokalni izbori, održat će se u nedjelju, 16. svibnja

14.04.2021.

17:11

Autor: HRT Radio Zadar / HINA

foto: Matija Habljak/PIXSELL

foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Vlada je donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora, koji bi se trebali održati u nedjelju, 16. svibnja. Birat će se u 576 jedinica, a izborna povjerenstva imat će zahtjevnu ulogu organizirati izbore u doba pandemije.

Izbori su raspisani za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) i za izvršnu vlast u JLS odnosno za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, ovi se izbori održavaju istodobno, treće nedjelje u mjesecu svibnju. Današnje odluke Vlade stupaju snagu sutra, 15. travnja.

"Stupanjem na snagu ovih odluka prestaje mandat svih članova predstavničkih tijela, kao i mandat povjerenicima Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti predstavničkih tijela koji su imenovani u Gradu Valpovu i Općini Kolan te povjereniku Vlade RH imenovanom za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Orahovice u dijelu ovlasti za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Orahovice", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova predstavničkih tijela JLS te za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, kao i za izbor zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Visinu naknade utvrđuje Vlada svojom odlukom, a isplaćuje se iz proračuna JLS u roku od 15 dana od dana objave izvješća Državnog izbornog povjerenstva o nadzoru poštivanja zakonskih odredbi koje se odnose na izbornu promidžbu.

Pravo na naknadu na izborima za članove predstavničkih tijela imaju političke stranke i liste grupe birača koje dobiju najmanje jednog člana predstavničkog tijela, a za svakog člana ona iznosi minimalno 1000 do maksimalno 10 tisuća kuna, ovisno o broju stanovnika u JLS.

Na izborima za općinskog načelnika, gradonačelnika, župan i gradonačelnika Grada Zagreba te njihove zamjenike pravo na naknadu imaju kandidati koji dobiju najmanje 10 posto važećih glasova birača od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore.

Isto pravo ostvaruju i kandidati za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana koji se kandidiraju iz reda pripadnika nacionalnih manjina te iz reda pripadnika hrvatskog naroda, naveo je Malenica.

Naknada se raspoređuje se između kandidata, razmjerno dobivenim glasovima te tako za najveći broj dobivenih glasova u prvom izbornom krugu za gradonačelnika Grada Zagreba i njegove zamjenike iznosi 100.000 tisuća kuna, a pet tisuća kuna iznosi u najmanjim JLS, onima do 3.000 stanovnika.

Naknada se ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.