Hrvatski radio

Radio Zadar

Vladajući prekinuli sjednicu Županijske skupštine

24.06.2019.

15:03

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Zbog izvršenja proračuna za 2018. prekinuta je sjednica Županijske skupštine Zadarske županije. Nije bilo dovoljno ruku za izglasavanje i to zato jer su sjednicu nakon niza stanki napustili - vladajući vijećnici.

Počelo je stankama.

Oporbeni vijećnici tražili su skidanje točke o izmjeni u davanju koncesije za korištenje plaže Borik.

Prijedlog nije prošao.

A potom su tražili da se s dnevnog reda skine i točka o prodaji zgrade Zavoda za javno zdravstvo na Kolovarama za 15 milijuna kuna. Tada sa sjednice odlaze tri člana Neovisnih za Hrvatsku, a da se s dnevnog reda skine ta točka ruku dižu i pojedini HDZ-ovci. Odlučeno je potom da će se izvršiti još jedna procjena vrijednosti nekretnine.

Novi problem za vladajuće na točki o Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2018. godinu. Prigovarali su oporbeni zašto nisu izvješća korisnika proračuna na dnevnom redu, a odgovarao je župan Božidar Longin:

Izvješća nisu na dnevnom redu jer su opsežna, mi smo njih prošli na kolegijima i ona su tamo usvojena.

MODES-ov Rudolf Dvorski nazvao je pak proračunski manjak od 18,7 milijuna kuna katastrofom:

Volio bih da nam netko objasni o čemu se ovdje radi. A predlažem da se glasovanje... ma nemojte odgoditi glasovanje... Nakon ovoga će se uvidjeti da župan više nema podršku svoje stranke, ni vladajuće većine, da nema većinu u Skupštini. Pozvat ću ga nakon ovog glasovanja, ukoliko mu padne ovaj proračun, da odstupi on i njegovi zamjenici.

Vladajući su se pak povukli na konzultacije kako bi utvrdili imaju li dovoljno ruku za izglasavanje ove točke, a kada su utvrdil da nemaju kvorum, sjednicu su prekinuli. Pročelnica za financije i proračun Bibijana Baričević objasnila je tada kako neizglasavanje ove točke ne krije opasnost:

Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna se dostavlja Ministarstvu financija sa zapisnikom s ove skupštine.

Drugim riječima, skupština uopće nema utjecaja?

Tako je!

Možda nemaju utjecaja na davanje zelenog svjetla izvršenju proračuna, ali oporbeni vijećnici smatraju kako je današnja situacija na Županijskoj skupštini pokazatelj nečeg drugog. Marko Pupić-Bakrač iz Akcije mladih:

Pa bi rekao da je na župana Longina izvršen unutarstranački udar. Jer ovo što je sad napravljeno, da on nema većinu u županijskoj skupštini, da mu se skidaju točke mimo njegove volje i da se ne može izglasati izvješće proračuna je jedino moguće uz to da su mu neki otkazali poslušnost.

A što je istina, znat će se 4. srpnja. Za tada je, naime, zakazan nastavak sjednice. Vladajući za konsolidiranje redova imaju deset dana.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.