Hrvatski radio

Radio Zadar

Vlak je uvijek brži

11.09.2013.

08:17

Autor: fbuzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na opasnosti neopreznog prelaženja željezničke pruge jutros su u Škabrnji kroz edukativno-preventivnu akciju " Vlak je uvijek brži" Hrvatske željeznice podsjetile djecu iz obližnje škole i zatečene vozače. Rečeno je kako je lani je u Hrvatskoj zabilježeno 25 nesreća, u kojima je 8 osoba poginulo, jedna od njih upravo na prijelazu u Škabrnji, a 15 ih je teže ozlijeđeno.

Zapušteni zadarski željeznički kolodvor uskoro bi mogao dočekati bolje dane. Naime, HŽ - infrastruktura nedavno je odlučila iznajmiti veliku zgradu, potvrdio je direktor Regionalne jedinice HŽ-a Slavko Šerić.

U Zadarskoj županiji ima 39 željezničko- cestovnih prijelaza. Prošle godine, na njima se se dogodile 2 nesreće, a jedna osoba je smrtno stradala. U istom razdoblju zabilježen je 21 slučaj lomova polubranuka, a prvih sedam mjeseci 2013.godine svega tri loma.

Jedan od mještanina,koji s vozilom često prelazi prugu,smatra akciju korisnom:  
     

           "Svaki dan prolazim preko pruge, zbog dućana, zbog raznih obveza, dobro je sad kad su rampe, prije je bio problem, čovjek se zamisli."


U Hrvatskoj svakodnevno vozi oko 800 putničkih i 250 teretnih vlakova, a njihova prosječna brzina kreće se između 80 i 120 kilometara na sat. Zaustavni put iznosi i do 1500 metara. Godišnji prosjek je 70 nesreća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.