Hrvatski radio

Radio Zadar

Voda iz Trajanovog vodovoda nije curila?

20.05.2022.

20:13

Autor: V. Šetka/HRT Radio Zadar

Dr. Gluščević pokraj ostataka vodovoda

Dr. Gluščević pokraj ostataka vodovoda

Foto: M. Dražić / HRT Radio Zadar

U industrijskoj zoni u zadarskoj Gaženici temeljito se istražuju arheološki ostaci antičkoga vodovoda starog oko dvije tisuće godina koji je u rimski Zadar vodu dovodio iz izvora Biba na Vranskom jezeru. Bili smo na arheološkom lokalitetu, gdje je iz zemlje izronio dio vodovoda dugačak skoro 150 metara.Na arheološkom nalazištu u Gaženici dočekao nas je poznati zadarski arheolog dr. Smiljan Gluščević, voditelj istraživanja na kojemu je angažirana zadarska tvrtka Arheologija Art. 


Arheolozi su za trasu vodovoda znali dosta dugo, a sada su otkrili i u kakvom je stanju dionica vodovoda za koji se pretpostavlja da je izgrađen u doba rimskog cara Trajana (od 98. do 117. godine). 


Bio je to 40 kilometara dugačak magistralni vodovod. - To izgleda vrlo dugačko. I jest dugačko. Imali smo i drugi kraći vodovod koji je vodio od Crnoga također do Zadra, ali samo par kilometara, pojašnjava  dr. Gluščević. 


Na dijelu u Gaženici sastojao se od dva paralelna zida i kanala u sredini koji je bio dobro izoliran takozvanom hidrauličnom žbukom i prekriven zemljom. 


- A onda je unutarnji kanal koji je bio koničan sa strana, dolje ravan i dolazio je na taj osnovni hidraulični sloj, bio rađen od sasvim fino mljevene cigle i jako finog pijeska te gašenog vapna. Bio je zaglađen i povećavao tu vodonepropusnost, a zbog glatkoće je omogućavao lakši protok vode, navodi zadarski arheolog.


Galerija
Ostaci antičkog vodovoda, Foto: M. Dražić/HRT Radio Zadar
Ostaci rimskog vodovoda, Foto: M. Dražić /HRT Radio ZadarOstaci antičkog vodovoda, Foto: M. Dražić /HRT Radio ZadarOstaci antičkog vodovoda, Foto: M. Dražić/HRT Radio ZadarOstaci antičkog vodovoda, Foto: M. Dražić/HRT Radio ZadarDr. Smiljan Gluščević u razgovoru s našim novinarom, Foto: M. Dražić/HRT Radio Zadar

I dok današnji vodovodi imaju gubitke vode i do 70 posto, čini se da Rimljani to sebi nisu mogli priuštiti. 


- Oni ovdje to sigurno nisu mogli dozvoliti, jer nije bilo onda "ambulantnog" rješenja, nije bilo strojeva, nije bilo ničega da bi mogli kao recimo danas u Zagrebu kad pukne ogromna cijev od metar da to saniraju u jedan dan. Kako bi to ovdje napravili? Dakle, morali su biti vrlo odgovorni prema poslu koji su radili, kaže dr. Gluščević.


Vodom iz Trajanovog vodovoda opskrbljivale su se javne kupaonice i česme, ali i vile bogatih Rimljana, čiji su ostaci nedavno pronađeni u starom dijelu Zadra. 


- Zidovi su bili obloženi finim mramornim pločicama, u susjednom smo prostoru imali i pod od mozaika itd. Tako da to sve ukazuje da je takva jedna bogata antička kuća, a ta se slučajno nalazila u blizini Foruma, plaćala naravno za dotok te vode iz vodovoda, ističe voditelj istraživanja. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.