Hrvatski radio

Radio Zadar

Vodoopskrba otoka: prve građevinske dozvole 2024.-e ?

18.09.2020.

10:53

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM

foto: SJM

Foto: - / -

Stručnjaci zagrebačke tvrtke Hidroprojekt-ing d.o.o. više od godinu dana u suradnji sa zadarskim Vodovodom rade na izradi studije vodoopskrbe zadarskih otoka. Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović nada se kako bi se do prvih građevinskih dozvola moglo doći 2024. Godine.

Dujmović za Radio Zadar otkriva i kako studija koja je preduvjet aplikaciji projekta prema EU- fondovima za sada nudi tri rješenja: Varijanta 1 je opskrba vodom s kopna, varijanta 2 desalinizacija morske vode, varijanta 3 kombinacija prve i druge. Najprihvatljivije rješenje je što vidim iz ovog dijela studije je kombinacija- veći dio vodoopskrba sa kopna, manji dio za najudaljeniji dio naselja bi bio eventualno desalinizacije morske vode, imamo već takvih slučajeva, ta voda je jednako dobra kao i ona s kopna, pa čak i bolja .

Kakva je dinamika realizacije projekta pitamo, na što Dujmović odgovara: 2024. je realan rok do kad bismo mogli dobiti sve građevinske dozvole, aplicirati na sredstva i krenuti s gradnjom. Do tad treba ishoditi sve dozvole, riješiti sve imovinsko-pravne poslove i nakon toga idemo u izgradnju.

Izradu studijske dokumentacije Hrvatske vode financiraju s 85 %, Vodovod Zadar s 15 %, a ukupna vrijednost je 10 milijuna kuna. Predviđa rekonstrukciju i proširenje sustava na cijelom području nadležnosti Vodovoda Zadar. Studija će sagledati razvoj vodoopskrbe na zadarskim otocima sa 6500 stanovnika - gradski otoci Silba, Olib, Premuda, Molat, Ist, Iž i Rava te Dugi otok, Zverinac, kao i Ugljan s tri općine - pojašnjava Valentin Dujmović, glavni koordinator ovog projekta pri Hrvatskim vodama.

Otočani su naravno zadovoljni što se životno važan otočni projekt aktualizirao. Načelnik Općine Sali Zoran Morović tako komentira okupljanje glavnih subjekata prije tri dana u Vladi : Mi smo jako zadovoljni sastankom jer je riječ o nastavku projekta iz 2002. kad je napravljeno idejno rješenje vodoopskrbe zadarskih otoka i njega su se svi držali u svojim daljnjim projektima, pa je tako po njemu rađena i vodosprema Starešin na Ugljanu, crpna stanica Borik i vodosprema na Dugom otoku To su dobri argumenti za glavni projekt prema EU, kako bi se voda u konačnici dovela do Dugog otoka preko Iža, Rave, u tom krugu riješili bi se i manji gradski otoci. Jedan krak ide prema njima, drugi na Božavu preko Zverinca i Molata, tako da smo zadovoljni sastankom i nadamo se početku kraja rješavanja vodoopskrbe zadarskog arhipelaga - komentirao je za Radio Zadar Morović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.