Hrvatski radio

Radio Zadar

Vojska čisti snijeg u Lici, Gorskom kotaru, Petrinji,..

23.02.2018.

12:15

Autor: HRT Centar Zadar/Hina

Foto: MORH/ T. Brandt

Foto: MORH/ T. Brandt

Foto: - / -

Snježne padaline koje su zahvatile većinu kontinentalne Hrvatske i jak vjetar na Jadranu izazvali su brojne probleme u cestovnom, željezničkom i pomorskom prometu, zbog čega su pripadnici Hrvatske vojske angažirani u pomoći lokalnom stanovništvu.

Vojska pomaže na području Delnica, Gračaca, Petrinje, Gospića i Donjeg Lapca. Iz MORH-a je potvrđeno da je u Delnicama angažirano 30 pripadnika Oružanih snaga RH i dva radna stroja. U ispomoć je upućeno još 60 vojnika s dva stroja za čišćenje, četiri kamiona i dva kipera.

Na područje Gračaca upućeni su kamion samoistovarivač i kombinirka. Na području Petrinje angažirana je jedna desetina za dostavu lijekova i hrane u sela Klinac i Bijenik. Također, za mjesta Nebojan, Farkašić, Slana i Glinska Poljana angažirana je jedna desetina za čišćenje prilaza do kuća i dostave lijekova i hrane, izvijestio je MORH.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje priopćila je kako je 45 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano u Gospiću, gdje čiste snijeg oko javnih ustanova, dok je službenicima Policijske postaje Donji Lapac u čišćenju snijega pristiglo u pomoć 26 vojnika iz vojarne u Kninu.

Policija je vojnicima pružila smještaj u policijskom stacionaru u Donjem Lapcu. S obzirom da je trenutačna visina snijega 90-ak centimetara, a snijeg pada i tijekom prijepodnevnih sati, vojnici i policajci nastavljaju sa čišćenjem snijega i tijekom petka.

S obzirom da je kretanje i sigurnost pješaka u zimskim uvjetima otežana, policijski službenici u svim gradskim središtima PU ličko-senjske reguliraju promet i pomažu građanima. U skladu s trenutnim vremenskim uvjetima i situacijom na prometnicama, policija provodi mjere ograničenja prometa za vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu, kao i za kamione s prikolicama za koje je promet trenutačno zabranjen.

MORH je najavio da će ministar obrane Damir Krstičević posjetiti Delnice u 16 sati te obići vojnike koji lokalnom stanovništvu pomažu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.  Krstičević je jučer donio odluku da se Hrvatska vojska uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena, a dosad su bili angažirani na području Gospića, u mjestu Čanak kod Korenice i u Donjem Lapcu, navodi MORH.

Nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom. Župan Ličko - senjske županije Darko Milinović uputio je DUZS-u zahtjev za angažiranje pripadnika OS RH-a, pa su vojnici angažirani kao ispomoć civilnoj zaštiti u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.