Hrvatski radio

Radio Zadar

Vole zrakoplove, dobili stipendiju, posao osiguran !

27.02.2019.

18:06

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM / HRT Radio Zadar

foto: SJM / HRT Radio Zadar

Foto: - / -

"Zanimali su me avioni, došao sam, vidio kako je i skužio da mi je zabavno ovde i ostao sam...mogu ići dalje, vojska će me podržavati u svemu" - tako nam govori Dominik Rudić, jedan od 9 učenika zadarske Tehničke škole koji su dobili stipendiju MORH-a.

Po završetku školovanja oni će biti raspoređeni u postrojbe HRZ-a.  Ovo je treća školska godina kako Ministarstvo obrane provodi ovaj program stipendiranja za deficitarna zanimanja. Ugovor o stipendiji  je danas primio i Dominik Rudić, učenik 4.razreda:  Imali smo par prezentacija da nas uvedu u sve, sve je super organizirano. Uvjeti su super, pogotovo to što nas šalju dalje na školovanje ako želimo. Preporučujem svima koje zanimaju zrakoplovi ovaj smjer, ovdje je dobra budućnost, ići će dalje, vojska će ih podržavati u svemu  - kazao nam je Dominik.

Ugovore je osmorici učenika i jednoj učenici uručio zapovjednik Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakopolovstva u Zemuniku brigadir Goran Huljev. Naveo je kako je inicijativa krenula prije 3 godine: Ove godine je 2.godina potpisivanja ugovora sa stipendistima. Projekt je hvalevrijedan zato što je sustavan, a sustavan je zato što oružane snage dvije godine pripremaju  ljude koji će ući u sustav. Samim time znamo tko nam dolazi, jedan obrazovan kvalitetan kadar koji sami dvije godine pripremamo. Mi ćemo i dalje nastaviti potpisivati ugovore sa zainteresiranim kadrovima. Potrebe za Zemunik i ostale cjeline HRZ-a su takve da smo mi zadovoljni  ovom brojkom jer sve skupa u jednom naraštaju imamo 12 učenika škole Rudolf Perešin u Zagrebu, jučer su potpisali njih 12, sve supa 21 to je OK za jedan naraštaj - izjavio je brigadir Huljev te najavio kako će se ovaj model primjeniti i na druga zanimanja: Isti će se model primijeniti i za pilote, prije nekoliko dana potekla je inicijativa ispred pilotske škole, da stipendiramo učenike 3. I 4. razreda tehničkih škola.

Po ugovoru budući zrakoplovni tehničari moraju odraditi u MORHu dvostruko od vremena koje provedu pod stipendijom. Imat će podršku i oni koji izraze želju školovati se za zrakoplovnog inženjera. Mjesečna stipendija iznosi 700 kuna za učenike trećih, a 800 za učenike četvrtih razreda. Ravnatelj zadarske Tehničke škole Denis Prusac ovom je prigodom primio zahvalnicu MORH-a za suradnju u ovom projektu. 

Događaju je nazočilo i nekoliko zrakoplovnih tehničara zaposlenih u bazi HRZ u Zemuniku, bivših stipendista. Vedran Zekan kaže kako je nakon mature prošao dragovoljno služenje u Požegi pa specijalističku obuku u Zemuniku 3 mjeseca, nakon toga sam postavljen u protupožarnu eksadrilu na air traktor, onda obuka za to sredstvo i danas sam zaposlenik baze u Zemuniku. Njegov kolega Matej Pranjić : Ovo je samo baza, plan je upisati faks, postati časnik, možda neka misija, stipendija mi je pomogla za osobne potrebe, odličan je poticaj jer radim ono što me zanima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.