Hrvatski radio

Radio Zadar

Volontiranjem u zajednici pomozimo oboljelima s multiplom

17.11.2015.

12:35

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako oboljeli od multiple skleroze mogu pomoći jedni drugima ? Na koji se način članovi obitelji mogu uključiti u život oboljeloga? I zajednica može pomoći oboljelom i kroz volontiranje poboljšati kvalitetu života onih koji imaju bolest s "tisuću lica".

O svemu tome govorilo se na tribini u Zadru u organizaciji  Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije

   Kroz ovaj projekt razvijamo volontiranje u smislu da se naši članovi  brinu o drugim članovima i to smo nazvali  "Osobe sa MS-om za osobe sa MS-om ". S druge strane želimo kroz volontiranje uključiti građane, mlade ljude, članove obitelji  kako bi svi pridonijeli  poboljšanju kvalitete života oboljelih od MS-a.

  Tanja Maguša iz Saveza društava multiple skleroze ističe kako se mnogi, nakon dijagnoze, zatvaraju u sebe i svoje domove:

    Ne samo da se povlače u svoje kuće ,mnoge osobe i skrivaju da su bolesne jer se radi i o diskriminaciji. Stoga smo na Svjetski dan oboljelih od MS-a na Bundeku nosili majice s natpisom "Nisam pijan, imam MS". Dakle, predrasude su različite. Multipla skleroza osim što je bolest s tisuću lica , o njoj, o njezinim simptomima malo se zna. I kada vidite osobu oboljelu od multiple možete pomisliti da nije riječ o bolesti već o nečem drugom, ali evo, mi se kontinutrano borimo protiv toga.

  Na tribini održanoj na zadarskom Sveučilištu predstavljen je i "Vodič za udruge osoba s invaliditetom", tiskan u sklopu projekta, namijenjen svim zaposlenicima koji rade u organizacijama civilnog društva čiji su korisnici upravo osobe s invaliditetom.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.