Hrvatski radio

Radio Zadar

Vooopskrba Dugog otoka: "Ovakvo stanje dugoročno je neodrživo"

04.08.2022.

12:32

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Isporuka vode vodonoscima u Salima

Isporuka vode vodonoscima u Salima

Foto: SJMandić / Radio Zadar

Veliki je pritisak na naše izvorište jer za razliku od zime kad nas je na otoku 1500 sada nas je preko 12 tisuća. Kapaciteti izvora su na donjim granicama - komentira stanje s vodoopskrbom načelnik Općine Sali Zoran Morović. Četiri veća mjesta na jugu otoka spojena su na izvore na Malom i Velikom Žmanskom jezeru : 

Vodonosac je tu često ali ta opskrba nije zadovoljavajuća, bez vode s kopna nema ozbiljnog turizma. Kod nas se turizam enormnom brzinom razvija, mi ove godine imamo 15 posto noćenja više nego 2019., svake godine nam je dvostruko povećanje turista tako a nam je voda s kopna nužnost.

Z. Morović

Isporuka vode vodonoscem u Salima

Isporuka vode vodonoscem u Salima

Foto: SJMandić / Radio Zadar

Izrada idejnog rješenja vodovoda koji bi s Ugljana trebao ići prema Ižu, Ravi i Dugom otoku je u tijeku, još treba ishoditi dozvole i preko EU fondova ići u realizaciju. Još uvijek odolijevamo ali ovakvim tempom razvoja i klimatskih promjena u par godina bit ćemo u velikim problemima - upozorava Morović. 

Trenutačno oko 4 tisuće 860 otočnih kućanstava na 20 hrvatskih otoka nije spojeno na javnu vodovodnu mrežu ili imaju mrežu ali nisu spojeni na pouzdane izvore tako da i dalje ovise o vodonoscima ili dostavi vode autocisternama - podaci su Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koje sufinancira isporuku vode tim kućanstvima. Za provedbu ove mjere u ovoj godini Ministarstvo je osiguralo 15 milijuna 800 tisuća kuna. Nadajmo se da će biti dovoljno. 

Z. Morović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.