Hrvatski radio

Radio Zadar

Vraća li se El Greco doma u Benkovac?

08.02.2016.

15:09

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Benkovac bi uskoro mogao postati poznat među povjesničarima umjetnosti i poštovateljima slavnog slikara El Greca. Naime, restauratori u Srbiji tvrde da je ikona koja je 1990. odnesena iz benkovačke crkve djelo velikog majstora.

Crkva svetog Jovana u Benkovcu stoljećima je čuvala tajnu. Među mnogima umjetničkima djelima potpuno je neprepoznatljiva bila jedna ikona s kraja 16. stoljeća. Nepotpisana i u jako lošem stanju ikona "Bogorodica s Hristom i praznicima" iz Hrvatske je odvezena 1990. Restaurirana je u Narodnom muzeju u Beogradu gdje je struka ustanovila da je riječ o El Grecovu djelu.

Ikona je vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. U Ministarstvu kulture pregovaraju o njezinu povratku kako bi i oni potvrdili da je riječ o djelu velikog majstora. Odluku o povratku donosi Sinod. Jedan od uvjeta je da se nađe odgovarajući muzejski prostor u Benkovcu jer se u neuvjetnu crkvu ne može vratiti.

Ta vijest znači veliku stvar koja bi se mogla nazvati epohalnom jer djela El Greca su vrlo rijetka. Radi se o vrhunskom majstoru manirizma, jedan od onih kojih možemo smatrati svjetskom kulturnom baštinom, ističe povjesničar umjetnosti Vinko Srhoj. 

 Ikona je naslikana u Veneciji gdje je slikar i živio neko vrijeme. Iz tog opusa poznato je svega pet njegovih djela, ako hrvatski stručnjaci potvrde - ovo će biti šesto, ali jedino benkovačko.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.