Hrvatski radio

Radio Zadar

Vraćamo se s ponosom

18.10.2013.

15:01

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kažu to radnice iz Knina koje su napokon, poslije godine dana opet prešle prag Adrije , a nakon što je danas istekom ugovora o najmu Miodrag Lacić ponovno preuzeo tvornicu od Nevena Badurine i Jadranka Lisice.

Vidno uzbuđene radnice Adrije iz Knina i Benkovca nakon godinu dana ponovno su prešle prag tvornice. Danas ih je došlo tek četiri, čuti što im ima reći novi-stari šef Miodrag Lacić. Ostale bi se na svoja radna mjesta trebale vratiti u ponedjeljak. Najvažniji je to rezultat današnje primopredaje između vlasnika Adrije Miodraga Lacića i Nevena Badurine i Jadranka Lisice koji su pogon i radnike iznajmili na godinu dana. Na žalost , problemi su iza njih ostali, naime nedostaje dio strojeva pa će Adria imati poteškoća s proizvodnjom.  

Iako je ugovor o najmu trebao značiti novi život za Adriju koja je u velikim problemima, proteklu godinu obilježili su problemi ,  tužbe i protutužbe, i što je najgore nezakoniti otkaz 76 radnica iz Knina i Benkovca koje su im , ocijenili su Lisica i Badurina bile preskupe. Iako je sud presudio u njihovu korist na posao se vraćaju tek nakon što je istekao ugovor o najmu. Radnica iz Knina, Blažica Majstorović:

Teško je čekati godinu dana bez plaće, bez radnog mjesta koje su vam nepravedno uzeli i nepravedno nas izbacili, a danas se vraćamo s ponosom.

Za 2 200 kuna radnicama nije bilo teško dolaziti iz Knina :

Kad nemaš od čega živjeti onda ti je to dobro i radiš pošteno da dobiješ tu plaću i da živiš od svoje plaće , a ne od socijalne pomoći. Dižemo se u 3 i 15 ujutro, autobus nam kreće 15 do 4. Tako da smo tu u 6 sati na radnom mjestu. Dođemo kući u 4, 4 i 15 popodne.

Institucije na žalost u njihovom slučaju nisu odradile posao koje su trebale:

Sami su rekli da ima rupa u zakonu i poslodavci idu na te rupe, a mi svi radnici , svi cijele Hrvatske propadamo u te rupe sve dublje i dublje

Situaciju u Adriji komentirao je i regionalni povjerenik PPDIV-a Ivica Blažević:

Ja se bavim sindikalizmom profesionalno skoro 25 godina. Ja u svojoj karijeri ovakav slučaj nisam nikad doživio ni vidio da vipraktički imate svoje radno mjesto, a netko vam zabrani , a Ustav vam omogućuje da imate pravo na rad i biti za svoj rad plaćen. To je njima uskraćeno.

Problemi Adrije međutim još nisu gotovi. Nedostaje dio strojeva zbog čega će trpjeti proizvodnja. Također, Adria koja je u postupku predstečajne nagodbe čeka plan restrukturiranja koji izrađuje Ministarstvo financija i koji već kasni tjedan dana. Prema riječima predsjednika sindikata PPDIV-a Šime Oreškovića, ministarstvo će Adriju ponuditi strateškom partneru koji je spreman uložiti 40 milijuna kuna koji bi trebali jamčiti nastavak proizvodnje i sigurnost vjerovnika. Tko bi to mogao biti još se ne zna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.