Hrvatski radio

Radio Zadar

Vransko jezero - ulaganja u infrastrukturu

15.12.2017.

11:04

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Park prirode Vransko jezero u okviru projekta „Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka" nastoji ulaganjima u infrastrukturu sve sastavnice parka učiniti dostupnijima posjetiteljima te ujedno učinkovitije koristiti prirodne resurse. Projekt se većim dijelom financira sredstvima Europske unije.

Najveće hrvatsko jezero s ornitološkim rezervatom koji spada među ornitološki najvrjednija područja u Hrvatskoj dragulj je Parka prirode, koji iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Kako bi se sve atrakcije približile posjetiteljima te ujedno očuvale prirodne vrijednost, potrebna su značajna ulaganja. Iz ranijih izvora već je naručen električni brod za vožnju posjetitelja jezerom, kaže ravnatelj Parka Danijel Katičin: U okviru ovog projekta je i  izgradnja matične luke Crkvine, dakle i opremanje luke sa svim potrebnim sadržajima da bi i luka i prometni pravci mogli biti uredno registrirani i da bi se mogao obavljati prijevoz putnika.
Osim luke Crkvine, pojedinačno najveća investicija je postavljanje ekološkoga asfalta na 15-ak kilometara šumskih biciklističkih staza: Vezano na jedno i drugo je i nabava vlakića na elektropogon koji bi također prevozio oko 60 posjetitelja. Isto nam je u cilju izgraditi i solarnu elektrocentralu na našem najatraktivnijem info centru Kamenjak, dakle vidikovcu sa jedinstvenim pogledom u Hrvatskoj.
U okviru projekta još je niz aktivnosti, čija vrijednost je procijenjena na oko 23 milijuna kuna, od čega će gotovo 19 milijuna biti pokriveno iz Europskoga fonda za regionalni razvoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.