Hrvatski radio

Radio Zadar

13:22 / 12.04.2016.

Autor: Filip Matijević

Vrata kulture su širom otvorena

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S ciljem popularizacije i približavanja kulture javnosti, danas i sutra Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održava Dane otvorenih vrata. Zavod za povijesne znanosti u Zadru stoga priređuje niz zanimljivih predavanja, radionica i izložbi.

Vrata kulture su širom otvorena. Pod sloganom "Znanje je prijatelj uspjeha" na zadarskom Zavodu za povijesne znanosti danas i sutra do 19 sati možete saznati o povijesti samog Zavoda, o tradiciji pomorstva, o glagoljici i mnoštvu drugih tema.

Cilj je jednostavan - otvoriti instituciju svima, ističe upravitelj Zavoda, Tado Oršolić: Ovom prigodom također, naravno, pozivam pučanstvo Zadra i okolice da dođe u ova dva dana neka vide, neka se sami uvjere što je to.

Sutra će doći učenici iz škole Zadarski otoci: Prvo kad sam pomislio, kad su se najavili: - Pa što će sada ta djeca mala raditi ovdje u ovakvom Zavodu za povijesne znanosti. Međutim, s druge strane bih rekao da je upravo tu - tu je klica. Vjerujem da će im ostati u jednom sjećanju. Bez obzira što su to mali ljudi, to će potaknuti jednu strast, jednu strast za znanjem.

A već danas su ih posjetili učenici Gimnazije Franje Petrića. Učenik Šime Ivančević smatra da se kultura mora popularizirati kroz školstvo: A teško, al´ po srednjim školama, po gimnazijama.

Šimu, ali i mnoge druge u Zavod za povijesne znanosti privući će i njegova lokacija: Lokacija je savršena, lipo u parkiću…

I zasigurno je jak adut upravo lokacija. Jer, riječ je o vili Tamino iz 1912. godine s prekrasnim perivojem. Prekrasan okoliš, još ljepši pogled i mnoštvo vrijedne povijesne građe… Idealna pozivnica da posjetite Zavod za povijesne znanosti na Obali kneza Trpimira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.