Hrvatski radio

Radio Zadar

Vratio se Zadar wine festival! U ŠC Višnjik danas i sutra 100-tinjak izlagača jamči vrhunski eno-gastro užitak

01.04.2022.

17:03

Autor: Filip Matijević

Zadar wine festival

Zadar wine festival

Foto: fm / .

Nakon dvije godine stanke vratio se Zadar wine festival, najveći festival u Dalmaciji s gotovo stotinu vinara. U Športskom centru Višnjik danas i sutra druže se vinari, ugostitelji, hotelijeri i ljubitelji vina. Ovo je i svojevrsni početak proljetne turističke sezone.

Iz čitave Hrvatske, pa i šire, stigli su vrhunski vinari na 4. Zadar wine festival. Nakon otkazivanja zbog pandemije, svi su s osmijehom dočekali druženje, a vinari i ugostitelji nadaju se brojnim suradnjama i razmjenama iskustava. Organizator je poznati zadarski sommelier Ivan Stiblik:


- Ovo je novi početak nakon dvije godine pauze. Izlagači nam dolaze iz cijele Hrvatske jer su vinari i proizvođači prepoznali Zadar kao bitno mjesto na koje moraju doći i predstaviti svoje proizvode. Imamo i food corner koji vode Braco Sanjin i Saša Began, to organiziramo u suradnji sa Zadar street food festivalom, kaže Stiblik i dodaje:  

Očekujem da vinari, ugostitelji i hotelijeri budu zadovoljni, da se upoznaju i druže, da se napravi posao. A nakon toga želim da se svi opustimo i zabavimo jer nam to već predugo nedostaje.

organizator Ivan Stiblik

Vina zadarske regije osvajaju izbirljiva nepca kao nikada do sada. Pomažu tome i ovakvi festivali kaže poznati nadinski vinar i predsjednik županijske udruge vinara, Tomislav Glavić

Ovo je idealna prilika da predstavimo ono što imamo, a činjenica je da imamo vrhunska crna vina i sve bolja i bolja bijela vina pa se imamo čime predstaviti i ponositi.

vinar Tomislav Glavić

Uz vina neizostavan je i dobar zalogaj. Iz Istre je stigao Aleksandar Stefanov

Bavimo se proizvodnjom i preradom bakalara. Fantastično se slaže s vinom i zato smo i došli. Pošto smo iz Istre, mi uz bakalar najčešće savjetujemo malvaziju ali sigurno bi se s njime dobro sljubila i neka druga vina.

Aleksandar Stefanov

Rekli smo već, izlagača ima i izvan Hrvatske. Tu su i vina iz susjedne BiH:

Na tržište Hrvatske smo krenuli ove godine. Vinogradi su u Žepču; tu je u pitanju jedan čovjek koji je vizionar. On svakome koji se želi vratiti u Žepče poklanja vinograd. Želja nam je da se svi ljudi vrate u Žepče i da tamo ostane hrvatska enklava i to sa snažnim vinskim pečatom.

izlagač iz Žepča, BiH

Zadar wine festival nudi više od 700 hrvatskih te 50-ak vina iz drugih europskih zemalja. Svaki zaljubljenik u dobru kapljicu pronaći će okus koji mu odgovara i vino kojim će nazdraviti dobroj suradnji i uspješnoj turističkoj sezoni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.