Hrvatski radio

Radio Zadar

Vremenski uvjeti u ovom ribolovnom tjednu su za ribolov 'šareni'

08.07.2022.

08:01

Autor: B.Bulić/Radio Zadar

Vremenski uvjeti u ovom ribolovnom tjednu su za ribolov 'šareni'

Vremenski uvjeti u ovom ribolovnom tjednu su za ribolov 'šareni'

Foto: Boris Bulić / radio zadar

Vruće je i to se osporiti ne može, a zbog čega se sve čini težim nego što jeste. Jedino izležavanje u hladu u blizini mora može pomoći no to je privilegija koju sebi ipak ne mogu baš svi priuštiti, barem ne stalno i ne svaki puta kad to požele.

Naravno, ni ribolovci nisu pošteđeni vrućine i pogubnog djelovanja sunca, no sve nas na moru u ribolovu drži ribolovna strast, a zbog koje se sve nevolje, pa onda i vrućina, čine marginalnima, pogotovo kad ribe ima.


Dakle, vremenski uvjeti u ovom ribolovnom tjednu su za ribolov 'šareni'.

Sve će početi s burom koja će dolje, ispod Piškere imati i olujne proboje, baš kao i oko Lošinja, no to je dosta daleko od nas. Kod nas će bura biti jaka, ali ne i olujna, a što će mnogim avanturistima dati krila za isplovljavanje. Ipak, moramo savjetovati oprez jer je bura nepredvidiv i mahovit vjetar, a ova vremenska prognoza ipak samo okvirna.

Za vikend nas čeka malo zatišje s tim da će krajem dana u nedjelju tramuntana ojačati i pokrenuti mrtve marete koje bi mogle poprilično otežati povratak svih avanturista s mora, a s čim valja računati.

Do kraja tjedna će se izmjenjivati noćni burini i dnevne tramuntane u kojima će se teško prepoznavati i dašak maestrala, a što je zapravo posljedica velikih temperaturnih razlika između kopna i mora, uobičajenih za ovo doba godine.

Kiše nema i neće je još biti, što je razočarenje svim vrtlarima i ratarima i općenito svima koji se bave poljoprivredom.

No zato ribe ima za svakoga tko išta o ribolovu zna. Sve tehnike i svi pristupi mogu donijeti ribu, naravno, samo ako se ispoštuje ono zlatno pravilo ribolova – biti u pravo vrijeme, na pravom mjestu, s pravim priborom i ješkom.

Naravno, ribu nije uvijek jednostavno naći jer da je tako svi bi uvijek bili puni ribe, a to baš i nije pravilo.

 Dakle, ukoliko se lovi tu, po našem kanalu, osim razvikane pošte ispred Donata i Stošije, ostale se pozicije lako mogu pronaći driftanjem. Dovoljno se prepustiti kurentu i sa spuštenim priborom potražiti ribu kojoj će se svidjeti vaš predvez.

Oni naoružani pouzdanom elektronikom će sa lakoćom pronaći sjecišta kurenata, skaline i brakove pa će svoje ribolove odrađivati u zavisnosti od trenutnog stanja sa zavjetrinske ili napadne strane braka.

Naravno, oni skloniji suvremenom jiggingu svoje će pošte sa zokama i inchiku varalicama potražiti u kulfu, na vanjskim brakovima ili pak u predvorju Kornata, premda su ove posljednje pošte već poprilično izlizane.

Mnogi ribolovci u Srednjem kanalu na dubinama od preko 60 metara dobre rezultate postižu klasičnom kančenicom kojoj umjesto olovnice postave kaburu koju, naravno, dodatno naješkaju komadima lignje.

S obzirom na fazu mjeseca parangalisti mogu također očekivati dobre rezultate, dok će panulaši na mirnijim pozicijama, malo dalje od zahuktalih jahti glisera i kupača, vrlo lako pronaći svoga cara.

A za laku panulu namijenjenu sitnijoj plavoj ribi, najpametnije je isploviti rano ujutro prije gužve koja je na moru svakim danom sve veća.

Općenito gledano, riba vrlo aktivna tako da se udicom lako mogu pronaći i nasukati sasvim dostatne količine čak i na iznenađujuće malim dubinama.

- Što je s podvodnim ribolovcima, što oni mogu očekivati ovoga tjedna?

A podvodnjaci su trenutno u vrlo nezgodnoj poziciji. Naime, sve je više neodgovornih skuteraša i gliseraša koji uopće ne poštuju pravila pa tako često izglisiraju u neposrednoj blizini plutače koja je signal da je pod njom ronioc.

Upravo zato velik broj zaljubljenika u podvodni ribolov u ovo doba godine izbjegava brojne pošte koje su inače izdašne, i to upravo zbog neposredne opasnosti po život.

Policija nažalost ne stiže posvuda tako da su šanse za susret s gliserom ili skuterom bez kontrole jako velike.

Inače, ovčice su sve brojnije i nisu uopće male tako da se uroni na relativno plitkim pozicijama do petnaestak metara, u kratkom vremenu mogu pretvoriti u ribolov iz snova.

A i velike lice još uvijek kruže u blizini i brojni podvodnjaci ih uspješno love, naravno, van gliseraških ruta.

 Za kraj, nekakav savjet, uputa, sugestija…

Pa zanimljivo je da se unatoč visokim temperaturama zraka i mora lignje dobro love, Istina, ne onako kao što se love zimi, ali ipak vrlo uspješno. U pravilu se okupljaju pred dublje usječenim uvalama na dubinama od tridesetak metara. Potrebno je koristiti finiji alat, manja peškafonda i manje skosavice pa se za kratko vrijeme može uloviti lijepa količina, sasvim dostatna za ugodnu promjenu menija za obiteljskim stolom. Naravno, idealno doba dana za ovakav lov je kao i uvijek – suton.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici