Hrvatski radio

Radio Zadar

Vrhovni sud potvrdio uvjetnu kaznu bivšoj ravnateljici NP Paklenica

12.01.2021.

12:38

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Marko Dimic/PIXSELL, ilustracija

Marko Dimic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Vrhovni sud potvrdio je uvjetnu zatvorsku kaznu bivšoj ravnateljici Nacionalnog parka Paklenica Josipi Marasović koja je svom prethodniku na toj dužnosti omogućila petogodišnje korištenje kreditne kartice i odobrila sufinanciranje poslijediplomskog znanstvenog studija.

Pravomoćnom presudom potvrđena je presuda zadarskog Županijskog suda koji ju je u srpnju 2019. osudio zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci uz rok provjeravanja od dvije godine i naložio joj da NP Paklenicu obešteti isplatom 81.000 kuna.

Terete ju da je bivšem ravnatelju Zoranu Šikiću omogućila korištenje kreditne kartice pri čemu je nastale troškove snosila javna ustanova. Pored toga svojem prethodniku je u tri navrata odobrila sufinanciranje poslijediplomskog znanstvenog studija iako mu kao bivšem zaposleniku to pravo nije pripadalo.

Vrhovni sud je ustvrdio da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio sve okolnosti odlučne za individualizaciju kazne pri čemu je olakotnim optuženici cijenjena dosadašnja neosuđivanost te činjenica da je majka šestero djece o kojima skrbi.

To kazneno djelo predstavlja izolirani incident u njenom ponašanju, zaključio je Vrhovni sud, navodeći da otegotne okolnosti nisu pronađene. Sud je također naveo kako je prvostupanjski sud pravilno procijenio da optuženici treba ublažiti zakonom propisanu kaznu.

Vrhovni sud smatra da je tako izrečena sankcija, uz uvjetovanu odgodu izvršenja primjerena težini i okolnostima počinjenog kaznenog djela i osobi optuženice te da će se time ostvariti svrha kažnjavanja, u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim nedjelima i ujedno upozoriti građane da se klone sličnih postupaka.

Šikić je isprva bio optužen da je kao pomoćnik i državni tajnik u Ministarstvu kulture doktorirao na račun Nacionalnog parka Paklenica te da je koristio njihovu karticu, a kasnije je kao svjedok rekao da tim novcem nije plaćao privatne troškove već je lobirao za Paklenicu. Prema ranijem pisanju medija tužiteljstvo je odustalo od Šikićeva progona zbog nedostatka dokaza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.