Hrvatski radio

Radio Zadar

Vrhunci romantizma: Zadarski komorni orkestar i Stefan Milenković

30.10.2017.

08:54

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski komorni orkestar u 58. sezonu ulazi koncertom koji će pod ravnanjem šefa-dirigenta Ivana Repušića, ostvariti u suradnji sa svima dobro poznatim violinistom, majstorom svojega instrumenta Stefanom Milenkovićem. Koncert će se održati večeras u katedrali sv. Stošije, a počinje u 20 sati.

Umjetnik koji je karijeru počeo još kao šestogodišnjak te je do svoje sedamnaeste godine bio pobjednik ili finalist na prestižnim međunarodnim violinističkim natjecanjima, danas je zreo glazbenik priznat diljem svijeta. Uz prebogati raspored solističkih i komornih nastupa, Milenković istodobno posvećeno radi kao pedagog, izvanredni profesor violine na Sveučilištu Illinois Urbana Champaign te kao gostujući profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Zadrane, čiji je čest i drag gost, počastit će interpretacijom Koncerta za violinu i orkestar u D-duru op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog.

Za drugi dio koncerta maestro Repušić, koji u Zadar dolazi nakon što je u rujnu u preuzeo dužnost šefa-dirigenta Minhenskog radijskog orkestra i u Prinzregententheateru održao svoj prvi koncert uz svjetske pjevačke zvijezde među kojima se ponajviše isticala sopranistica Marina Rebeka, izabrao je Simfoniju br. 4 u A-duru op. 90, Felixa Mendelssohna. Optimistično romantičarsko glazbeno ostvarenje skladatelja koji je u manje od četrdeset godina života ostavio za sobom velik opus, prepoznatljiv je po neodoljivoj lakoći izraza temeljenoj na njemačkoj sustavnosti. Upravo preciznost i sustavnost oplemenjena lakoćom i prirodnošću izražaja su najizražajnije odlike i zadarskog dirigenta Ivana Repušića pa će sigurno i ovaj put izvedba djela pod njegovim dirigentskim vodstvom biti vrhunska. Ulaz je slobodan a preporučena donacija je 40 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.