Hrvatski radio

Radio Zadar

Vrhunski američki kardiolozi ponovo u Zadru

27.04.2016.

15:06

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrhunski američki kardiolozi ponovo su u Zadru, a zadarska kardiologija još jednom potvrđuje da je u samom Hrvatskom vrhu. Prošle godine zadarska bolnica napravila je više od 350 ablacija – postupaka kojim se ispravlja aritmija srca – što je trećina svih ablacija u Hrvatskoj.

Na Odjelu za kardiologiju Opće bolnice Zadar danas i sutra održava se radionica američkih liječnika iz Clevelanda o interventnom rješavanju kompleksnih aritmija srca. Riječ je o nastavku suradnje s američkim kolegama započete 2014. godine na dobrobit ne samo zadarskih liječnika i pacijenata već cjelokupnoga zdravstva u nas jer se na ovakvim radionicama educiraju i liječnici iz drugih gradova. O bogatom iskustvu zadarskih stručnjaka govori i sljedeći podatak - prošle godine zadarska bolnica napravila je više od 350 ablacija – postupaka kojim se ispravlja aritmija srca – što je trećina svih ablacija u Hrvatskoj.

Vrhunski američki kardiolozi ponovo su u Zadru, a zadarska kardiologija još jednom potvrđuje da je u samom Hrvatskom vrhu. Dr. Ante Anić na čelu je zadarskoga tima:

       Dvije godine nakon što su nas dr. Saliba i dr. Wazni posjetili u Zadru kad smo napravili zajedno jedan klinički projekt kroz sedam dana, oni nam opet dolaze u goste ovaj put pod okriljem radne skupine za aritmije Hrvatskog kardiološkog društva. Oni će za dva dana sudjelovati na našem nacionalnom simpoziju aritmije u Opatiji gdje će podijeliti svoja vrijedna iskustva, a iskoristili smo taj dolazak da dva dana prije simpozija zajedno radimo.     

Svjetski stručnjaci iz područja elektrofiziologije i liječenja srčanih aritmija iz čuvene bolnice Cleveland Clinic iz SAD-a dr. Walid Saliba i dr. Oussama Wazni  zajedno sa zadarskim kolegama obavit će vrlo složene zahvate kod kompleksnih aritmija srca. U dva dana planirano je 6 takvih intervencija. Dr. Wazni pun je hvale za zadarsku kardiologiju:

       Dr. Anić je danas pokazao da sve što možete uraditi u Americi možete uraditi i u Zadru.  

Dr. Ante Anić tome dodaje:

       Kateter koji smo, evo, jutros koristili na ovoj prvoj proceduri je kateter koji nije još u Americi uopće registriran. Dakle, mi ga imamo prije njih, a zapravo se radi o tehnologiji koju smo točno na ovome mjestu prije dvije godine testirali na 11 pacijenata u sklopu projekta i evo ta je tehnologija sada registrirana, tada još nije bila ni u Europi registrirana, a sad jest i koristi se redovito.

Osim znanja i iskustva za uspješno rješavanje aritmija potrebna je i vrhunska oprema koja je itekako skupa:

       Jer ovi materijali koštaju, a mi, kažem, ne skidamo madeže pacijentima s kože, mi radimo vrlo ozbiljne stvari na kucajućem srcu – kazao je dr. Anić.

Stoga se zadarski kardiolozi i ubuduće nadaju potpori lokalne zajednice, resornoga ministarstva i uprave bolnice. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.