Hrvatski radio

Radio Zadar

Vrijedna moderna pomagala: Zvučne knjige Znanstvene knjižnice Zadar

30.09.2021.

11:17

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: zkzd.hr/ Vjeran Žganec Rogulja/ Pixsell

foto: zkzd.hr/ Vjeran Žganec Rogulja/ Pixsell

Foto: - / -

Znanstvena knjižnica Zadar ulaže posebne napore kako bi knjižnične usluge približila osobama s invaliditetom. Povodom Tjedna cjeloživotnog učenja koji je upravo u tijeku u knjižnici se održavaju radionice u kojima se predstavlja put nastanka zvučne knjige.

Za sada je u fondu Znanstvene 50-ak takvih knjiga koje najviše koriste slijepe i slabovidne osobe. Godišnje ih se snimi 5-6, kazala nam je zadarska književnica Marijana Mrkela, aktivna i u lokalnoj Udruzi slijepih. Ona često boravi u Čitaonici prilagođenoj osobama s invaliditetom: Mi smo jako sretni što postoji ta čitaonica, opremljena je lijepim slikama , prilagođena invalidima, ima elektroničke opreme, iako treba još, prije par godina otvoren je studio za snimanje zvučnih knjiga,a tu su nam na usluzi uvijek ljubazni knjižničari. 50-ak snimljeno knjiga, nešto smo dobili i od Hrvatske knjižnice za slijepe iz Zagreba, ja sam jako sretna da su i moje knjige i tu zastupljene - kaže naša sugovornica.

Sukladno željama korisnika, snimaju se najviše djela suvremenih zadarskih autora kao što su Tomislav Marijan Bilosnić, Slavko Govorčin, Ante Sikirić, Želimir Periš i drugi, navodi diplomirani knjižničar Tomislav Blažević:  Zvučne knjige namijenjene su i osobama koje imaju disleksiju i disgrafiju, ne mogu čitati crni tisak, to je jedan od problema u obrazovanju mladih danas , tako da ove knjige mogu biti dobar uvod kako obrazovati mlade osobe, da možemo defektolozima, logopedima i ostalim stručnjacima koji rade s djecom koja imaju problema s čitanjem i neprepoznavanjem slova, kako im omogućiti da i oni čitaju, da budu ravnopravni sudionici cijelog sustava učenja i obrazovanja, da im bude dostupna knjižna građa po ovom modelu - navodi knjižničar Tomislav Blažević za program Radio Zadra. 

S istim ciljem knjižnica surađuje i s Nacionalnom zakladom Čujem, vjerujem, vidim –jer  moderan audio-vizualan pristup kakav imamo u Zadru treba uvesti i na nacionalnoj razini da ga mogu koristiti sve invalidne osobe – smatra knjižničar Blažević. Znanstvena knjižnica Zadar stoga poziva sve građane koji su voljni posuditi svoj glas i sudjelovati u izradi zvučnih knjiga da se jave za suradnju. 

Više o ovom vrijednom projektu poslušajte u našoj emisiji U objektivu - u srijedu 6. listopada.

Tonski prilog S. J. Mandić

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.