Hrvatski radio

Radio Zadar

Vrijeme je za zadarski plesni solo

30.08.2016.

08:38

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Virtuozne plesače i plesačice čije vrijeme tek dolazi, zaljubljenici u suvremeni ples moći će ovih dana gledati u Zadru gdje večeras počinje osmi festival sola - Monoplay. Počinje predavanjem o Miji Čorak Slavenskoj, primabalerini koja je upravo solom osvojila europske pozornice.

30. kolovoza s početkom u 18.00 sati, u Kazalištu lutaka Zadar, kritičarka Maja Đurinović uvodi nas u festival predavanjem Plesni solo: forma kojom je Mia Čorak Slavenska osvojila plesnu scenu, u čast prvoj hrvatskoj primabalerini Mii Čorak Slavenski.

Otvorenje festivala, s početkom u 20.00 sati, osmislili su studenti plesnog odsjeka Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a predvode ih mlade zadarske plesačice Anđela Bugarija i Gendis Putri Kartini. Program se nastavlja na velikoj sceni kazališta plesnim solom Senser,koreografa i izvođača Mateja Kejžara iz Slovenije s početkom u 21.00 sat.

Senser, predstava koja je izvorno kreirana još 2007., razvila se iz istraživačkog procesa Mateja Kejžara, a koje za temelj postavlja dva pitanja: Za što se zauzima i što uopće znači jezik plesa i što je njegova gesta?

Senseru 2016. autor temeljnu strukturu drži netaknutu iako ono što nam pruža nisu odgovori na pitanja, već upravo koristeći pitanja, on pokušava osloboditi ples od koreografije. Matej Kejžar pleše među uličnom senzornom rasvjetom, ulazeći tako u ritual spoticanja između potražnje i oslobođenja od istog. 

Nakon izvedbe, u 22.00 sata, već tradicionalno slijedi čašica razgovora - kritički parkour, razgovor s publikom o prezentiranim izvedbama, koji moderiraju plesne kritičarke Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović.

DRUGI DAN

31. rujna, drugi dan festivala donosi poseban dio programa, s početkom u 20.00 sati:  predstavljanje radova studentica i studenta Plesnog odsjeka Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu čime se produbljuje suradnja s jedinom plesnom akademijom u regiji kao potvrda jednog od ciljeva organizatora festivala, a to je pružanje platforme mladim i još neafirmiranim plesnim umjetnicima čiji se radovi široj publici prezentiraju upravo na međunarodno prepoznatom festivalu suvremenog plesa.

 U 21.30 sati, posebno nam je zadovoljstvo pozvati vas na predstavu Matije Ferlina, Sad sam lucky.

Kao ishodišne točke u ovom istražvačkom procesu kojim koreograf i izvođač Matija Ferlin započinje rad, poezija je i život slovenskog pjesnika Srečka Kosovela. Kosovel, prolazeći kroz impresionizam, simbolizam, ekspresionizam i konstruktivizam, fizički napada jezik u pokušaju da mu pronađe idealnu formu, onu koja je više od poezije same. Upravo ti motivi formiraju konkretnu partituru kojom se koristi Ferlin u svom istraživačkom procesu. Inzistiranjem na krajnostima koje generiraju rubni pojmovi poput početka i kraja, sreće i tuge, života i smrti, prolaznosti i vječnosti te aktivnosti i pasivnosti, Ferlin ulazi u radikalni, fizički, emocionalni i turbulenti dijalog s jedinstvenim autorom, prepoznajući njegov život i djelo kao paradigmu bilo koje vrste umjetničkog života i rada. 

Ako prethodnog dana niste bili dovoljno spremni za kritički parkour, vjerujemo da će ova izvedba probuditi u vama pravog kritičara. Stoga vas pozivamo na razgovor s našom, već zagrijanom, kritičarskom reprezentacijom Ivom Nerinom Sibilom i Majom Đurinović.

TREĆI DAN

1. rujna nadamo se da vi više nećete biti solo, iako mi još uvijek jesmo te vas pozivamo na zadarsku platformu kratkih solo formi mladih umjetnica u 20.00 sati, a nakon njih gledat ćemo izvedbu plesačice Filipe Bavčević, koja se publici u rodnom gradu predstavlja svojom prvom solo predstavomRutas početkom u 21.00 sat.

Nepomirena sa situacijom u kojoj se nalazi, autorica kreće u vlastitu avanturu istraživanja stvarnih vrijednosti. Svjesno bira put kojim korača, no na njemu uskoro susreće osobenjake svih vrsta te kroz njih spoznaje svijet koji nosi u sebi. 

21.30 sati, najupornija zadarska plesna umjetnica, Sanja Petrovski, otkrit će nam svojim novim solom Sponzorova lista kako preživljava kultura (plesa) u Zadru, a u 22.00 sata imat ćemo priliku vidjeti solo predstavu This is not a love songmlade zadranke Josipe Štulić koja se oslobađa struktura današnjice upravo glasom. Ona pleše i pjeva, to je za mladu autoricu ples koji dopušta sebi biti plesan i sretan. Mašta, glamur i apstrakcija pozivaju u naivni i krhki svijet izvođačice koja ovaj solo posvećuje svim ženama u svojoj obitelji. 

Nakon bogatog programa, ponovno nas čeka kritički parkour i već dobro poznata imena, a bližeći se kraju dana, s početkom u 23.30 sati, vodimo i kritičare i publiku na koncert priznatih hrvatskih eksperimentalnih glazbenika Alena i Nenada Sinkauza - 245th day of the year.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.