Hrvatski radio

Radio Zadar

15:23 / 14.10.2020.

Autor:

Vrsi: Zatečen u krivolovu trpova

izvor: PU zadarska

izvor: PU zadarska

Foto: - / -

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su u koordiniranom inspekcijskom nadzoru s ribarskom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede zatekli hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjenje prekršaja iz domene Zakona o morskom ribarstvu.

Jučer oko 15.30 sati u Vrsima policijski službenici su zaustavili osobno vozilo Mercedes riječkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 51-godišnjak, a kojom prilikom je u vozilu pronađeno 5 PVC kanti u kojima su se nalazili trpovi, vrsta morskih organizama, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju.

Provedenim daljnjim nadzorom u suradnji s ribarskom inspekcijom utvrđeno je kako je 51-godišnjak istog dana, nešto ranije u moru kod mjesta Vrsi, koristeći se ronilačkom opremom, iz mora izlovio 81,34 kilogram morskih trpova. 

Oduzeti su mu morski organizmi i ronilačka oprema. Budući da u trenutku preuzimanja trpovi nisu bili živi, naknadno su neškodljivo uklonjeni, a oduzeta ronilačka oprema je na čuvanju u prostorijama Ministarstva poljoprivrede te će se protiv počinitelja pokrenut prekršajni postupak.

Vrijednost 1 kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500,00 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.