Hrvatski radio

Radio Zadar

Vrtići otvorili svoja vrata

01.09.2015.

09:41

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S 1. rujnom počela je nova pedagoška godina i dječji vrtići na području Zadra otvorili su svoja vrata za 2 tisuće i 900 djece koliko ih je ove godine upisano. Dječji vrtići „Sunce“ i „Radost“, u vlasništvu Grada, primili su tisuću i 600 mališana, a u privatnim je vrtićima njih tisuću i 300.

 Kako Grad Zadar posljednjih godina sufinancira i privatne vrtiće cijena za sve vrtiće je ista i iznosi 700 kuna.  Pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić ističe da ove godine nema neupisane djece, a roditeljima poručuje da cijene vrtića neće rasti:

    Siguran sam da ćemo zadržati tu cijenu barem još koju godinu, a mislim da će ta cijena i pasti. Ako mogućnosti Grada Zadra budu veće onda ćemo i više sredstava namijeniti za predškolski odgoj. Gore neće bitiporučuje Nekić.

  Za mnoge roditelje vrtići su najbolje rješenje za skrb o njihovoj djeci dok su oni na poslu:

 Mislim da je dobro za svako dijete da bude među svojim vršnjacima radi druženja i socijalizacije, priča nam roditelj dvojice sinova koji pohađaju vrtić "Sunce".

  Radimo i ja i supruga, i ne znam kako bi uspjeli bez vrtića. Ljeto smo nekako izgurali uz pomoć baka i djedova. Ovdje je prekrasno,uvjeti, tete... Mirni smo kada ostavimo ovdje djecu.

  Za djecu kojima je ovo prva godina ovo su dani prilagodbe, a neki, poput šestogodišnjeg Lovre, već dobro znaju što se u vrtiću radi i tome se raduju:

  Zovem se Lovre, imam 6 godina i ovdje mi je super. Igramo se, idemo vani. Imam prijatelje Rozu, Mihaelu i Ivu. Tete mi se zovu Marija i Gabi i dobre su. Volim jesti meso, juhice, paštu, šug, tunu...

Priča Lovre koji ponosno ističe kako zna čitati i pisati, pa koji put svojim vršnjacima u vrtiću čita slikovnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.