Hrvatski radio

Radio Zadar

Vrućine donijele više posla zadarskim vatrogascima.

02.08.2013.

12:17

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od prošloga tjedna zadarski vatrogasci zbog požara imaju i desetak intervencija dnevno. Zasad požarna sezona srećom prolazi bez problema.

Zahvaljujući ovogodišnjim obilnim kišama vatrogasna sezona dosada je na zadarskom području prošla većinom mirno, pa za razliku od prijašnjih godina kada bi već do ožujka vatrogasci imali i do 300 intervencije, ove godine to nije bio slučaj. Ipak, ljetna je vrućina na kraju učinila svoje te se zadarskim vatrogascima od prošlog tjedna povećao obim posla.

Kiše zbog kojih je ova sezona za zadarske vatrogasce počela mirno dovela je do bujanja vegetacija koja se sad pod utjecajem vrućina osušila te stoga, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša, realno je sada očekivati više požara.

Trava se posušila, puše dosta jaka bura ili maestral svakodnevno i od prošlog tjedna počeli smo svaki dan imati desetak intervencija, - rekao je Šoša.

Srećom zasada uglavnom sve prolazi bez većih požara, kaže:

Mi smo relativno dobro ekipirani i na svaki požar izlazimo sa što više snaga, ne gledajući čija je to općina bez obzira što svaka jedinica lokalne samouprave mora imati svoju vatrozaštitu. Mi izlazimo na svaki požar sa više strana, da ga što prije ukrotimo kako ne bi došlo do velikih požara koji onda iziskuju velike materijalne troškove i troškove vatrogasaca i isto tako napravi se velika šteta. Zasada u tome uspijevamo.

Veću intervenciju imali su nedavno kod Stankovaca gdje je vatra zaprijetila i kućama  no i taj je požar brzo stavljen pod nadzor rekao je Šoša. Županijski vatrogasni zapovjednik pozvao je i sve građane da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje mogu izazvati požar, kao i da o svakom požaru izvijeste vatrogasce na 193 kako bi vatrogasci što prije izašli na teren i ugasili vatru već u začetku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.