Hrvatski radio

Radio Zadar

Vukovi opet napadaju

14.05.2013.

12:28

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Samo jučer na tri lokacije u zadarskom zaleđu stradalo 30-ak ovaca i koza. Stručnjaci smatraju kako gusto raslinje koje se razbujalo nakon obilnih kiša pogoduje napadima predatora. Stočarima pomaže upaljen tranzistor

S početkom proljeća intenzivirali su se napadi vukova na stada u zadarskom zaleđu. Samo jučer prijavljene su štete na tri različite lokacije. Na području Nadvoda, Vinjerca i Lišana Ostrovičkih ukupno je stradalo 30-ak ovaca i koza. Vještakinja za štete od predatora Ana Grgas smatra kako proljetna gustoća raslinja vuku omogućuje lakše prikradanje stadu, a ove je godine to posebno izraženo….

"…jer se dogodilo da su zbog hladnoće neke biljne vrste kasnile, a onda su došle u isto vrijeme i one koje su trebale u tom periodu i ove koje su zakasnile tako da je priroda odjednom sva probujala . Vuk se tada može neopaženo privući stadima ili izoliranim jedinkama. Prije se znalo dogoditi da stradaju jedno do dva grla, ali sada već imam više nego prosječno slučajeva da preko 10 do 20 grla strada. "

navodi magistra Ana Grgas. Većina stočara jako dobro zna da bez sačuvanih ostataka ne mogu računati na isplatu naknade štete, međutim uvijek se nađu i oni koji su to propustili napraviti. Također I sami stočari dijelom pridonose štetama jer, navodi Ana Grgas , svi ne poduzimaju mjere zaštite zbog čega im se odštete umanjuju:

" …njima se oduzme 30 posto. Uvijek će vam reći - ja sam znate baš ovaj tren otišao marendati ili otišao sam odmoriti, preobuti se…tisuću ima izgovora zašto baš u tom trenutku nisu bili tamo."

Uz dobre pse, oprez pastira, zaštitnu ogradu možda i ovo pomogne:

"Čim predator osjeti i čuje da je netko nazočan… ja znam da mi je jedan stočar pričao kad god je imao tranzistor upaljen da mu se predator nije približavao."- prenosi Ana Grgas iskustvo jednog stočara.

Od ministarstva kulture oštećeni stočari mogu tražiti isplatu naknade štete koja se kreće od 500 do tisuću kuna ovisno o stradaloj životinji. Kako je recesija sve zahvatila i odštete kasne, ali se i dobiju. Na isplatu se čeka I do dvije godine.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.