Hrvatski radio

Radio Zadar

Web pijaca odmah je naišla na plodno tlo. Danas ima 5 i pol tisuća članova.

16.03.2021.

10:35

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Damir Spehar/PIXSELL

Ilustracija - foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / -

Manje kupaca na tržnicama nego prije pandemije primoralo je domaće poljoprivrednike da usvoje neke nove vještine i nove oblike prodaje. Tako je nastala Web pijaca - virtualna tržnica koja je nastavila uspješno raditi i nakon razdoblja potpunog zaključavanja.

Povezuje lokalne poljoprivrednike i ribare s kupcima na području cijele Zadarske županije. Trenutačno okuplja oko 5 i pol tisuća članova koji kupuju preko Web pijace i koriste usluge naših OPG-ova. 

Na početku pandemije pojavila se potreba za novim alatom prodaje odnosno pomoći našim OPG-ovima i tako je stvorena Web pijaca koja je, poljoprivrednim rječnikom rečeno, odmah naišla na plodno tlo – prisjeća se Ivan Čupić, inicijator projekta, stručnjak za ruralni razvoj:

       Danas broji preko pet i pol tisuća članova koji kupuju preko Web pijace odnosno koriste usluge naših OPG-ova, a s druge strane je tu preko 50 poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju…

Sama ideja jako je dobro prihvaćena iz više razloga, a jedan je Čupić posebno istaknuo:

       Stvara jedan novi model prodaje bez ikakvih prekupaca, znači direktna prodaja poljoprivrednih proizvoda kupcima u ruke. S jedne strane to poljoprivrednicima omogućuje bolju cijenu njihovih proizvoda, a kupcima, naravno, bolju kvalitetu jer oni danas ubrano već popodne mogu imati na svom stolu.

Obitelj Ražov iz Škabrnje rado se uključila u ovaj projekt Web pijace. Kakva su njihova iskustva rekao nam je Ante Ražov:

       Pa je, dosta je pomoglo, ono kako nisu pijace/tržnice, radile u to vrime pa smo primali narudžbe priko web-a i dostavljali narudžbe na kućnu adresu, u stanove, u poslovne prostore i tako, a sad, kako su pijace otvorene, onda smo na „Seljačkoj" i tako se borimo s time…Sad će opet za Uskrs, jer imamo sad i kokoši nesilice i jaja, tako da i to dostavljamo na kućnu adresu…

Bilo je tu i rada u svakakvim uvjetima, ali sve je funkcioniralo besprijekorno i s punim povjerenjem:

       Pa evo primjer, negdje na Bulevaru smo tada, nekakav sedmi-osmi kat, onda ono gospođa kaže ostavite mi tu kod protupožarnog aparata ili hidranta, tu novci čekaju zapakirani u vrećici i tako da ljude na neki način nismo ni viđali, ostavimo negdi di nam kažu, tu čekaju nas novci i - do nekog drugog susreta…

Nadamo se sve više u živo, a sve manje online, u svim područjima života i rada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.