Hrvatski radio

Radio Zadar

Web promet u odnosu na 2019 porastao za 50 posto

15.10.2020.

11:15

Autor: M. Savić

Web promet u odnosu na 2019 porastao za 50 posto

Web promet u odnosu na 2019 porastao za 50 posto

Foto: - / -

Nekoliko znanstvenih izvora iz svijeta i Hrvatske bili su dostatni našim sociolozima za zaključak da je internetski promet u 2020 gotovo 50 posto porastao u odnosu na godinu prije.Posljedica je to novonastalog stanja u svijetu sa nekim iznenađenjima ali i izazovima.

 

 Sociolog Krešimir Krolo sa zadarskog Sveučilišta raspolaže podacima prema kojima su u posljednih pola godine zabava i nove komunikacijske platforme te društvene mreže zabilježile porast od 50% u odnosu na ranija istraživanja. Posebno iznenađenje jedna je nova aplikacija koja je spojila svijet i omogućila virtualnu zamjenu za procese koji su se do tada isključivo održavali uživo.

" Izdvojio bih Zoom aplikaciju koja je do početka ove godine gotovo bila nepoznata a sada se na njoj odvijaju sastanci, nastava, razni susreti, ukratko - webinari različitih sadržaja sa mogućnošću sudjelovanja puno ljudi. Uskoro bi mogao postati i riječ u stilu- "hajmo zoomati, zoomamo se..".

Takva platforma kao i ostale nisu mogle uvijek savršeno raditi jer je ponekad promet na mrežama bio toliko intenzivan da su pucale i padale veze zbog preopterećenja, posebno u prvih mjesec dana karantene.

Statistike su zabilježile da se više i čitalo on - line odnosno zabilježen je porast od 38 posto više prometa na tzv literarnim servisima. Što se populacije 40 plus tiče, ona je ostala vjerna tradicionalnim izvorima informacija:

" Dok je mlađa publika maksimalno iskoristila virtualni svijet videa i zabavnih igara, starije generacije ostale su odane televiziji ali i radiju kao primarnom izvoru infomacija, što je posebno iznenadilo znanstvenike."
dodaje Krolo ističući kako se ne bi smjeli potpuno uljuljkati u virtualni svijet jer neka zanimanja naprosto ne mogu biti prebačena u virtualu.

" Trebat će se pobrinuti za one proizvodne sektore kojima je u osnovi komunikacija u usluga uživo. Napraviti ravnotežu između njihovih potreba i potrebe zaštite ljudi od pandemije kako bi se sačuvala radna mjesta, to je prioritet."- ističe zadarski sociolog smatrajući da se neki kulturni sadržaji ne mogu u budućnosti odvijati on line, tipa kazališne i plesne predstave te ako budućnost bude iziskivala pretapanje postojećeg u novu vrstu funkcioniranja, treba ozbiljno sjesti i razmisliti na koji način obaviti taj složeni proces.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.