Hrvatski radio

Radio Zadar

WHO: Virus je prirodnog podrijetla

02.05.2020.

08:22

Autor: HRT Radio Zadar / HINA

Ilustracija - foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ilustracija - foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja poziva Peking da se priključi istrazi o podrijetlu virusa, ocijenila je u petak da je virus "prirodnog podrijetla" u trenutku kada ga američki predsjednik povezuje s kineskim laboratorijem.

U epidemiji koja se u prosincu počela širiti iz Wuhana dosad je zaraženo više od 3,2 milijuna ljudi u svijetu a najmanje 230.000 je umrlo, pokazuje izračun agencije France Pressea.

"Što se tiče podrijetla virusa u Wuhanu, saslušali smo mnoge znanstvenike koji su ga istraživali i rekli su nam da je virus prirodnog podrijetla", rekao je direktor programa za izvanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije Michael Ryan odgovarajući na novinarsko pitanje.

"Važno je otkriti prirodnog domaćina tog virusa", dodao je, u prigodi virtualne tiskovne konferencije u sjedištu organizacije u Ženevi.

Rekao je da je "najvažnije djelovati tako da možemo dobro shvatiti virus, da shvatimo kako se prenosi sa životinje na čovjeka i kako je preskočena granica između životinjske i ljudske vrste."

Svrha istraživanja je "organizirati javnozdravstvene i preventivne mjere kako se to više nigdje ne bi ponovilo", istaknuo je u više navrata.

WHO koji je sve dosad obasipao Peking pohvalama zbog njegova upravljanja krizom, pozvao je u petak kineske vlasti da sudjeluju u istragama o životinjskom podrijetlu virusa koje su "u tijeku ili se planiraju".

Ovaj poziv dolazi u trenutku kada su se svjetske zdravstvene vlasti našle na meti oštre kritike Sjedinjenih Država koje optužuju WHO da je kasno upozorio na opasnost epidemije kako ne bi naljutio Peking.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u petak je ponovo stao u obranu svog rada istaknuvši da je 28. siječnja doputovao u Kinu kako bi se sastao s predsjednikom Xi Jinpingom i dogovorio se o izlasku tima međunarodnih znanstvenika na teren.

"Sjećam se da su nam govorili da ne idemo u Kinu jer nismo znali kako se virus ponaša", rekao je, dodajući da se nije "bojao" ići onamo.

WHO je 30. siječnja proglasio izvanredno stanje u svijetu, što je 23. siječnja bio odbio učiniti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.