Hrvatski radio

Radio Zadar

Wings for life ove godine s Liburnske obale

03.05.2018.

12:26

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Wings for life ove godine s Liburnske obale

Wings for life ove godine s Liburnske obale

Foto: - / -

U nedjelju u 13 sati, 8 i pol tisuća trkača iz Zadra petu godinu zaredom će krenuti u utrku Wings for life. Novost ovogodišnjeg izdanja utrke je start na Liburnskoj obali, zbog velikog broja sudionika.

O veličini zbivanja govori podatak da je u pripremu i realizaciju utrke uključeno tisuću i 100 volontera, 200 zaštitara, 60-ak autobusa Liburnije te 160 suradničkih ekipa. Voditelj Službe policije, Božidar Budiša savjetuje vozačima da na dan utrke izbjegavaju Liburnsku obalu: Dionica od peglice od Liburnske obale, do svjetionika, taj dio prometnice će se zatvarati u 9 i 15 u nedjelju, do odlaska trkača. Za to vrijeme ćemo propuštati promet preko Bedema zadarskih pobuna, ali ne iza 11,45 kad počinje zatvaranje daljnjih dionica. Od 12 sati i 15 minuta će biti zatvorena cijela dionica kroz grad Zadar. Nadalje, kretanje utrke je duž Jadranske magistrale u smjeru Šibenika, nailaskom trkača promet će se povremeno zatvarati.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić ponosan je što je grad Zadar peti put domaćin utrke, te se nada da će prebacivanje starta na Liburnsku obalu omogućiti daljnji rast broja natjecatelja: Ono što grad Zadar s tim dobija nije samo 30 tisuća uključenih trkača do sada, već i to da su se sami građani senzibilizirali za humanitarne akcije, a i slika grada koja taj dan odlazi u svijet je poželjna kao uvod u dobru tirustičku sezonu. Grad Zadar je postao jedan grad novog življenja, novog ritma, veliki broj građana počeo se baviti trčanjem, zdravim životom, što vidimo po rastu broja sportskih manifestacija, kao i sportskih udruga.

  8500 trkača startat će u isto vrijeme s ostalim trkačima na još 11 lokacija u svijetu, kako bi zajedno pridonijeli ostvarenju cilja ove priče: učiniti ozljede leđne moždine izlječivima. Jedini način da se pomogne u pronalasku lijeka za ozljede leđne moždine jest ulaganje sredstava u znanstvena i klinička istraživanja, zbog čega je stopostotna vrijednost iznosa startnina i donacija namijenjena zakladi Wings for Life koja se bavi istraživanjima leđne moždine. U protekle četiri godine kroz ovaj je globalni pokret prikupljeno 20,6 milijuna eura za najsuvremenija istraživanja.

Članovi organizacijskog odbora utrke Wings for Life World Run Iva Milevoj i Zoran Kosanović zahvalili su se svim građanima Zadra, gradskim službama i Policijskim upravama Zadra i Šibenika. Posebnu zahvalu uputili su volonterima, kojih će i ove godine biti preko 1000, i koji će biti uključeni u gotovo svaki aspekt ostvarenja utrke: od preuzimanja startnih brojeva, rada na garderobi do rada na okrijepnim stanicama uzduž cijele trkačke rute.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.