Hrvatski radio

Radio Zadar

Wings for Life World Run vratio osmijehe i nadu u Zadar, ali i cijeli svijet !

09.05.2022.

08:27

Autor: priopćenje Wings for Life World Run

pobjednik Tomasz Osmulski

pobjednik Tomasz Osmulski

Foto: Wings for Life World Run / Pixsell

Po deveti put u nizu svijet je ove nedjelje trčao za one koji ne mogu, u sklopu globalne Wings for Life World Run utrke, još jednom održane na šest različitih kontinenata, u čak 165 različitih zemalja.


Trčalo se u isto vrijeme u čak 12 vremenskih zona, na sedam službenih utrka na lokaciji i 218 uz aplikaciju, a jedna od najvažnijih utrka odvijala se u Hrvatskoj, gdje je pet tisuća trkača i natjecatelja u kolicima velikog srca točno u 13 sati zajedno jurnulo s Liburnske obale u Zadru, ujedinjeni u želji učiniti ozljede leđne moždine izlječivima.Pozitivna Wings for Life World Run energija i dobro raspoloženje dominirali su Zadrom, prije, za vrijeme i nakon utrke, a prizori prekrasnih arhitektonskih i prirodnih hrvatskih ljepota obišli su cijeli svijet.

Na stazi su zajedno sudjelovali rekreativci i vrhunski trkači svih generacija, kao i natjecatelji u kolicima, u utrci jedinstvenog formata u kojoj presretački automobil izlazi na stazu 30 minuta nakon starta i predstavlja cilj koji dostiže sudionike.


U zanimljivoj borbi na samom vrhu u muškoj konkurenciji na zadarskoj utrci pobjedu je odnio Tomasz Osmulski iz Poljske s pretrčanih 57 kilometara.

"Nevjerojatno iskustvo. Stigao sam na odmor u Hrvatsku i odlučio sam trčati, ali nisam očekivao pobjedu. Posebno mi se sviđa grad Zadar, predivan je, izuzetno čist, a ljudi su nasmijani i uvijek spremni pomoći. Do 30. kilometra mi je bilo vruće pa me kiša zapravo spasila."
U konkurenciji trkačica u Zadru, pobjedu je odnijela Wioletta Paduszynska, također iz Poljske, koja je prešla 43 kilometra prije nego što ju je sustiglo presretačko vozilo. U kategoriji sudionika u kolicima, pobjedu su odnijeli Ante Kolunđija (23 km) i Lukrecija Tomušić (13 km) U globalnoj utrci najbolji su bili Jo Fukunda (64 km) i Nina Zarina (56 km).

Čak 161 892 sudionika globalno ove nedjelje prikupilo je 4,7 milijuna eura, a stopostotna vrijednost startnina i donacija namijenjena je zakladi Wings for Life, koja financira obećavajuća klinička istraživanja ozljeda leđne moždine, s ciljem pronalaska lijeka.Zahvaljujući istraživanjima financiranima od zaklade Wings for Life, poput istraživanja Stimulation Movement Overground (STIMO) koje se trenutno provodi u Švicarskoj, dosad su tri natjecatelja s ozljedama leđne moždine, David Mzee, Michel Roccati i Gert-Jan Oskam uspjeli nastupiti na Wings for Life World Runu vlastitim snagama, bez pomoći invalidskih kolica.Wings for Life World Run koji se redovito održava od 2014. godine ovaj je put proslavio i sudjelovanje svojeg milijuntog natjecatelja, koji je nastupio u švicarskom Zugu.Sljedeće godine Wings for Life World Run doživjet će svoje posebno, deseto izdanje, 7. svibnja 2023. godine, kad ćemo opet svi zajedno trčati za one koji ne mogu.Rezultate utrke, kao i informacije kako se registrirati za Wings for Life World Run 2023. godine možete pronaći na stranici www.wingsforlifeworldrun.com.

Wioletta Paduszynska

Wioletta Paduszynska

Foto: Wings for life world run / /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.