Hrvatski radio

Radio Zadar

Za 19 % porasla atraktivnost: "UNIZD mora biti centar Mediterana"

30.07.2020.

13:29

Autor: Filip Matijević

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Na Novom kampusu će u travnju sljedeće godine niknuti novi studentski dom i menza, a do 2027. zacrtano je još sadržaja na istoj lokaciji. Spomenuti projekti tek su neki od njih čak 170 u kojima sudjeluje Sveučilište u Zadru, a ukupno se tu vrti oko pola milijarde kuna

Na jučer završenom ljetnom upisnom roku na prvu godinu preddiplomskih studija Sveučilišta u Zadru popunjena su sva mjesta na 7 jednopredmetnih i 2 dvopredmetna studija, kaže za Radio Zadar rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican:

Informacijske tehnologije, Kultura i turizam, Nautika i tehnologija pomorskog prometa, Psihologija, Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Sestrinstvo te Učiteljski studij su u potpunosti ispunjeni kao jednopredmetni studiji. Što se tiče dvopredmetnih studija, 100 posto su popunjeni Hrvatski jezik i književnost te Lingvistika.

Svega nekoliko slobodnih mjesta ostalo je za jesenski upis na Anglistici, Geografiji, Pedagogiji, Povijesti, Ruskom jeziku i Sociologiji. Očekuje se da će se na jesenskom roku popuniti Etnologija i antropologija te Filozofiju, dok je više slobodnih mjesta ostalo na Arheologiji, Brodostrojarstvu, Informacijskim znanostima i stranim jezicima. Vican je rezultatima itekako zadovoljna:

Ukupno smo od 1.000 upisnih mjesta popunili 76, 77 posto!

A zadovoljstvo je prisutno i zbog trenda koji je uočen istraživanjem. Studirati u Zadru postaje sve atraktivnije među studentima:

Za 19 % se povećao broj učenika kojima je Sveučilište u Zadru prvi izbor!

Ključ se krije u ispitivanju tržišta rada i međunarodnoj suradnju, otkriva rektorica:

Jedan od tih primjera je suradnja s Politehničkim sveučilištem regije Marche iz Ancone. S njima smo potpisali sporazum o preddiplomskom studiju iz Primijenjene ekologije u poljoprivredi.

A radi se i za studente koji neće napuštati Zadar. Na Novom kampusu će u travnju sljedeće godine niknuti novi studentski dom i menza, a do 2027. zacrtano je još sadržaja na istoj lokaciji:

Radim na izradi projektne dokumentacije i osiguravanju sredstava za izgradnju STEM zgrade i zgrade multimedijalnog centra odnosno sveučilišne knjižnice.

Spomenuti projekti tek su neki od njih čak 170 u kojima sudjeluje Sveučilište u Zadru, a ukupno se tu vrti oko pola milijarde kuna: 

Moram se pohvaliti i time da smo prošlog tjedna ušli u prvi Horizon projekt kojim se osigurava još veća znanstvena produktivnost i prepoznatljivost.

Riječ je o najvećem programu Europske unije kojim se s čak 80 milijardi eura potiče udruženo istraživanje i stvaranje inovacija u znanosti. Sve se radi s jednim ciljem, rezolutna je rektorica Vican:

Sveučilište u Zadru mora biti centar Mediterana!

Ambiciozan plan čije bi ostvarenje čitav Zadar i gravitirajuće mu područje stavio na europsku gospodarsku kartu.

 

UPISI I PROJEKTI UNIZD

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.