Hrvatski radio

Radio Zadar

Za 5 godina početak korištenja energije mora na zadarskim otocima?

08.12.2017.

14:36

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru su danas predstavljeni rezultati projekta Enermo – čiji je cilj određivanje lokaliteta za iskorištavanje energije mora na zadarskim otocima. Jedan je to od prvih projekata istraživanja potencijala energije Jadranskoga mora.

U Zadru su danas predstavljeni rezultati projekta Enermo – čiji je cilj određivanje lokaliteta za iskorištavanje energije mora na zadarskim otocima. Jedan je to od prvih projekata istraživanja potencijala energije  Jadranskoga mora.  

Korištenje energije mora još je u začecima. Većina tehnologije je napravljena za otvorena mora na kojima su strujanja i razlike plime i oseke puno veće nego na Jadranu

Naša je pretpostavka da iako su na Jadranu manje te vrijednosti one su konstantnije. Takva postrojenja bi trebala biti jeftinija.

objašnjava Danica Maljković  iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. Istraživanjem je utvrđeno nekoliko lokacija kod otoka Molata, Ista, Škarde te Premudska vrata, koje imaju potencijala za izgradnju pilot postrojenja za proizvodnju električne energije iz energije mora.

Potencijal bi za nekakvo pilot postrojenje, najvjerojatnije govorimo o pilot postrojenju do nekih 100-tinjak kW. Ukupni potencijal na tom nizu ne bi prelazio 1 MW, ali taj sam potencijal je dosta značajan za to područje, ono je slabo naseljeno , nema velikog opterećenja, znači ukoliko bi se ta energija lokalno koristila u toj otočnoj potrošnji to je nešto što bi energetski bilo vrlo značajno.  

Takva energija mogla bi se koristiti u lokalnim desalinizatorima:

Čime bi se riješio veliki problem dobave pitke vodena te otoke koja se sad većinom dobavlja vodonoscima , relativno su skupi i sprječavaju daljnji razvoj i u turizmu, poljoprivredi i drugim aspektima tih otoka. -ističe Danica Maljković. 

U idealnom slučaju pilot postrojenje za proizvodnju električne energije iz energije mora, prvo u Hrvatskoj,  moglo bi se izgraditi za 5 godina.  

Inače, u sljedeće dvije godine uvođenjem različitih mjera energetske učinkovitosti,  kao što je energetska obnova  zgrada, izgradnja inteligentnog prometnog sustava i modernizacija javne rasvjete,  u Gradu Zadru planiraju godišnje uštedjeti preko 2 800 MW sati energije i smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 939 tona godišnje, kako bi Zadar postao energetski učinkoviti grad.  Za ostvarenje tog cilja bit će potrebno uložiti 250 milijuna kuna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.