Hrvatski radio

Radio Zadar

Za desetak dana gotova sanacija onečišćenja Zrmanje

12.02.2020.

14:49

Autor: Božidar Kolega

Za desetak dana gotova sanacija onečišćenja Zrmanje

Za desetak dana gotova sanacija onečišćenja Zrmanje

Foto: - / -

Prema nalogu Državnog inspektorata počela je sanacija onečišćenog područja rijeke Zrmanje nizvodno od Obrovca, koje je krajem prošle godine onečišćeno otpadom iz bazena bivše tvornice Glinice .

Područje su danas obišli zadarski župan Božidar Longin i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je rekao da će se onečišćena trska pokositi i nakon toga spaliti. 

Riječ je oko 5.000 metara četvornih onečišćenog okoliša.  Nova onečišćenja pokušat će se barem djelomično ubuduće spriječiti.  Locirana je naime vrulja iz koje najviše mazuta izbija te će se pokušati naći način da se preveniraju buduća onečišćenja na tom mjestu, izjavio je zadarski župan Božidar Longin.

Radovi na saniranju onečišćenog dijela Zrmanje trebali bi biti gotovi u idućih desetak dana a koštat će ukupno milijun i 300.000 kuna. Ostaje međutim problem sanacije bazena lužine bivše tvornice Glinice za što je dosada utrošeno preko 100 milijuna kuna, a sanacija nije dovršena zbog sudskog spora objasnio je gradonačelnik Obrovca Ante Župan. 

Ovakva onečišćenja više ne želimo naglasio je na kraju obilaska zadarski župan Božidar Login. Želimo prezentirati Zrmanju kao biser ovoga kraja i radimo na tome da takva i ostane, netaknuta kazao zadarski župan.

ZRMANJA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.