Hrvatski radio

Radio Zadar

Za dobar komad ribe valja poraniti

26.08.2022.

07:40

Autor: HRT Radio Zadar

Svi ozbiljniji ribolovci ovaj dio godine s nestrpljenjem čekaju.

Svi ozbiljniji ribolovci ovaj dio godine s nestrpljenjem čekaju.

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Premda ovaj ribolovni tjedan počinje mirno, skoro s potpunom bonacom, i premda u ovom tjednu jačih vjetrova ne bi trebalo biti, to nipošto ne znači da su uvjeti na moru idealni. Tako nas već nas za vikend čeka mala ciklona s nešto kiše, a krajem tjedna još jedan kišni zastor koji će nam zaliti ono što je ostalo od pomidora i usput oprati barke.

No to zapravo nije ništa neobično jer se nalazimo u jednom prijelaznom razdoblju u kojem se vremenske prilike u vrlo kratkom roku mogu promijeniti. 

Premda su ulice krcate turista, a more još uvijek prepuno kupača, glisera, skutera i raznoraznih jetova, ljeto definitivno ide svome kraju. Dani su kraći, temperature nešto niže, a time i ugodnije, dok se ove povremene kiše brinu za to da nam jasnije ukažu da nam je vremena za guštanje u morskim radostima zapravo ostalo vrlo malo.

Naravno, svi ozbiljniji ribolovci ovaj dio godine s nestrpljenjem jako dugo čekaju. Upravo su te spomenute promjene okidač aktivnosti za mnoge riblje vrste.

Većina predatora pokazuje izraženiji apetit, a time i bitno intenzivniju aktivnost što se posebno jasno može vidjeti po realizaciji ulova.

Naravno, za tu realizaciju je potrebno izaći na more jer se iz udobnosti klimatiziranog dnevnog boravka nikada nije ništa morsko ulovilo.

Dakle, bilo lakom panulom, bilo spinningom, ili á volo, strijelke i brancini se love jako dobro. Tako ulovljene ribe uopće nisu male niti prosječne. Dapače, ulovljeni primjerci su pravi komadi za gradele, a nerijetko i preveliki za gradele u komadu.

A borbenost koju pokazuju tijekom borbe je u pravilu u skladu s veličinom. Strijelka se ne zove bez razloga strijelka skakuša. Naime, ova se riba u borbi vrlo često baca iznad površine otresajući pritom silovito glavom želeći se na taj način osloboditi udica, a zbog čega je i dobila takav naziv. Gušt koji ribolovci u takvoj jednoj borbi dožive jednostavno je neprocjenjiv.

Većina udičarima zanimljivih vrsta trenutno boravi na vrlo malim dubinama. Tako u klasičnom ribolovu iz barke arbune i ostalu sličnu ribu možemo potražiti već na dvadesetak metara, a fratre noću i puno pliće.

Posebno su zanimljive podlanice koje u ovo doba godine prilaze kraju u najpliće more u potrazi za kakvim slasnim zalogajem. Tako parangalisti svoje najlonske parangale mogu bacati na vrlo male dubine uza sami kraj, dok udičari ranoranioci u svitanje s običnom tunjom iz ruke mogu doživjeti ribolov života.

Naime, u takvom ribolovu velike podlanice, često teške i preko tri kilograma, nisu nikakva rijetkost pa se vješti i spretni ribolovci, ukoliko se dovoljno tiho prikradu obali uz koju se hrane takve podlanice, na najjednostavniji mogući način mogu okititi trofejnim ulovom.

Najzanimljiviji dio ove priče je što se ovakvi ulovi mogu ostvariti doslovno svuda uz obalu. Od luka i lučica gdje podlanice traže dagnje između barki, do uvala i škrapa po otocima. Naravno, osnovni je preduvjet biti tih i ribi nevidljiv. A sve se to u principu odvija onaj prvi sat po svitanju dok more miruje, a kupači, gliseraši, skuteraši i raznorazni 'kapetani' još spavaju.

Svi kojima je tako rano ustajanje napor, tijekom dana mogu iz barke potražiti ribu klasičnom kančenicom ili uzobalnom panulom. Naravno, još uvijek je potreban veliki oprez i puno živaca kako bi se izbjegli nesavjesni skiperi koji misle da se po moru može ploviti bilo kako.

Turistička sezona još uvijek traje i neiživljenih nautičara nažalost ima još uvijek u dovoljnoj količini da običan ribolov pretvore u malu noćnu moru.

Naravno, uvijek ostaje mogućnost obalnog lova na fermu na nekoj osami za što su potrebna tek dva zabačena štapa, dobar hlad i udobna ležaljka, a što je mnogima glavni ribolovni alat. Istina, u ovakvom su lovu rezultati nešto oskudniji, no to i ne mora biti pravilo. Naprotiv, sve su češći pojedinačni ulovi kapitalnih riba u kojima je broj komada uistinu sporedna stavka jer je težina ulova u takvom lovu više nego dostatna kompenzacija za manji broj primjeraka.

A savjet za kraj je nešto što bi zapravo svi trebali znati i poštovati. Kao što sam rekao, pred nama je prijelazno razdoblje u kojem vremenski uvjeti znaju biti vrlo hiroviti. Samo konstantno i pažljivo praćenje meteoroloških portala uz dobro poznavanje mikrolokacijskih uvjeta mogu garantirati ugodan ribolovni doživljaj.

Stoga u ribolov, čak i onaj na par sati, treba odlaziti planski i uz dobru pripremu.

A problemi do kojih može doći u nekakvom loše organiziranom ribolovnom pohodu uopće ne moraju biti po život opasni, a što nipošto ne znači da su zanemarivi. Na primjer, za uništenje novog mobitela dovoljan je i običan jači pljusak koji bi, da smo prije izlaska na more pogledali neki meteorološki portal, jednostavno mogli izbjeći.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.